Основните елементи на сделка за Брекзит са готови

Според Доналд Туск всичко трябва да стане ясно в следващите 7-8 часа

Основните елементи на сделка за Брекзит са готови

Основните елементи на сделка за Брекзит са договорени, обяви в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА. Той добави, че всичко би трябвало да стане ясно в следващите седем-осем часа.

"Главните основи на споразумението са готови. На теория бихме могли да приемем тази сделка с Великобритания утре и да избегнем хаоса и всички бедствия, свързани с неконтролирано и хаотично напускане", заяви Туск пред репортери в Брюксел.

По думите му "преговорите продължават" и "всичко върви в правилната посока".

"Снощи бях готов да се обзаложа, че сделката е готова и приета. Днес отново се появиха някои съмнения", каза той, имайки предвид сложната ситуация в британския парламент.

Сутринта в сряда дипломатически източници на АП твърдяха, че преговорите са продължили през цялата нощ, но пробив не е постигнат.

"Дискусиите продължиха до късно през нощта и ще продължим днес", каза европейски представител, пожелал анонимност.

От своя страна британското правителство съобщи за постигнат напредък в преговорите. От канцеларията на премиера Борис Джонсън определиха продължилата до късно през нощта сесия като конструктивна.

Двете страни се надяват, че през следващите часове може да бъде постигнато споразумение за развода след повече от три години на неуспехи и внезапни обрати. Лидерите от ЕС се събират утре - само две седмици преди планираното излизане на Великобритания от съюза на 31 октомври.

Британският премиер се надява сделката да стане факт на Европейския съвет, за да може страната му да излезе от съюза по подреден начин в края на месеца.

И от Брюксел, и от Лондон казват, че остават разногласия как границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия да остане отворена.

Британският депутат консерватор Дейвид Дейвис, който подкрепя Брекзит, заяви днес, че за споразумение е необходимо съгласието на северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя в парламента правителството на Джонсън.

Въпросът за ирландската граница, който стои в основата на разногласията в преговорите за Брекзит, е близо до уреждане, каза късно снощи запознат служител от Европейския съюз, цитиран от Асошиейтед прес.

Според източника главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е заявил в телеконферентен разговор с депутати, че Ирландско море може до голяма степен да стане митническа граница между общността и Великобритания. По този начин би се избегнало наличието на видима сухоземна граница на остров Ирландия между тях, но британският район Северна Ирландия би придобил особено положение.

Преговарящите работели по политическа декларация за намерението, а още не по правно обвързващ документ. Според източника "остават да бъдат решени няколко сложни технически въпроса".

Лидерите от ЕС в най-добрия случай могат да дадат условно одобрение

Евентуално одобрение от лидерите на Европейския съюз на срещата им на върха в Брюксел тази седмица за постигната в последния момент сделка за Брекзит може да зависи от това дали британският парламент впоследствие ще одобри споразумението, казаха в сряда дипломати, цитирани от Ройтерс.

"Ясно е, че може единствено да има най-много политическо споразумение утре или в петък. Не сме видели никакви текстове. Това ще отнеме повече време", заяви висш дипломат от ЕС.

"Не мога да си представя лидерите утре да могат да кажат нещо повече от следното: това не изглежда твърде лошо и нека да работим с Великобритания за очертаване на повече подробности", заяви той.

Друг висш дипломат от ЕС каза за преговорите в Брюксел и планираното за събота заседание на Камарата на общините на британския парламент: "Дамоклевият меч остава, предвид решението на британския парламент."

Трети дипломат добави, че ако в последния момент бъде постигнато споразумение при продължаващите технически преговори между ЕС и Великобритания, лидерите от общността можe да предложат на Лондон кратко отлагане на Брекзит, за да бъдат уредени подробностите.

Ако няма споразумение, ЕС ще иска по-дълго отлагане, каза дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа