Основният въпрос на преговорите за иранската ядрена програма остава нерешен

Джон Кери

Американският държавен секретар Джон Кери отхвърли идеята, че Иран може да запази настоящия си брой центрофуги за обогатяване на уран в рамките на дългосрочно споразумение с шестте световни сили, което би довело до постепенно отпадане на санкциите, предаде Ройтерс.

"Дадохме да се разбере кристално ясно, че 19-те хиляди центрофуги, които сега са част от програмата им, са твърде много", каза пред журналисти Кери след тридневни преговори с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Зариф намекна, че Техеран може да запази програмата си за обогатяване на сегашното ѝ равнище за няколко години, след което да я разшири.

Постигнахме напредък, каза Кери и предупреди, че все още предстои много работа преди крайния срок за постигане на споразумение - 20 юли. Запазват се някои реални разногласия по ключови въпроси в преговорите, но дипломатическо решение в обявения срок все още възможно, отбеляза той.


Държавният секретар съобщи, че се връща във Вашингтон за консултации с президента Барак Обама и Конгреса относно изгледите за постигане на сделка с Иран. Той каза, че ще бъде обсъдена и възможността за удължаване на преговорите и след определения краен срок, посочва Асошиейтед прес.

Вашингтон трябва да вземе необходимите решения, за да сложи край на безизходицата в ядрените преговори, заяви иранският външен министър, цитиран от иранската информационна агенция ИРНА. Имахме добър обмен на мнения. Сега е необходима сериозна дискусия на равнище политически директори, каза Зариф след срещата си с Кери.

Според главния ирански преговарящ Техеран може да приеме сделка за запазване на капацитета му за производство на ядрено гориво на сегашните равнища в течение на няколко години, при условие да бъде третиран като всяка друга държава с ядрена програма за мирни цели, посочва "Ню Йорк таймс". По-конкретно Иран ще настоява ограниченията върху програмата му да бъдат краткосрочни - за три до седем години, докато САЩ смятат, че срокът трябва да бъде по-дълъг - поне десет години.

След изтичането на споразумението, като страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, Техеран ще бъде свободен да произвежда толкова гориво, колкото иска, стига да спазва залегналите в договора правила за инспекция.

Като допълнителни гаранции за САЩ и другите страни, каза Зариф в интервюто, Иран би могъл да преработва голямата част от произвеждането от него ядрено гориво във форма, която не може да се използва за направата на оръжие, и да се откаже от изграждането на инсталация, която би била необходима за първата стъпка от преработката му в гориво за военни цели.

В момента Техеран разполага с около 10 000 работещи центрофуги за пречистване на уран до равнището, използвано в атомните електроцентрали. Още 9000 центрофуги са инсталирани, но не са в експлоатация, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?