Ядрените преговори с Иран са на финалната права без постигнато споразумение

Джон Кери при пристигането си за преговорите във Виена

Държавният секретар на САЩ Джон Кери днес за втори пореден ден ще продължи преговорите с иранския външен министър Джавад Зариф във Виена, където протича шестият кръг преговори между Иран и страните от групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), предаде Ройтерс.

Кери иска "да прецени готовността на Иран да вземе необходимите критично важни решения. Това е задълбочен и сериозен разговор, затова те ще се срещнат отново, за да се види дали може да се постигне някакъв напредък", съобщи високопоставен служител на Държавния департамент.

Кери и Зариф вече разговаряха снощи в хотел "Кобург". След срещата Кери заяви, че "дискусиите са преминали добре".

Зариф призна, че разногласията по ключови въпроси се запазват. "Смятам, че във Виена вече изминахме достатъчно важен път, макар че не решихме всички проблеми и не преодоляхме всички разногласия. Все пак се придвижваме в посока на приемане на по-сложни решения", каза иранският външен министър.

Той добави, че делегацията му е готова да работи за постигане на резултат и че разчита да се постигне съгласие по споразумение за иранската ядрена програма до крайния срок 20 юли.

На преговорите за иранската ядрена програма във Виена в неделя не бе постигнат пробив, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от ДПА.

Хейг отбеляза, че има "огромна пропаст" между позициите на "шесторката" и Иран. Той посочи по-конкретно липсата на съгласие колко точно уран ще може да обогатява Ислямската република съгласно договаряното окончателно споразумение по въпроса.

Преговорните екипи ще продължат своята работа през идните дни, след което ще бъде решено дали преговорите да бъдат продължени след сегашния краен срок 20 юли, допълни Хейг.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък обяви, че "шесторката" е успяла да съгласува единна позиция в преговорите с Иран. Няма разцепление в групата 5+1, потвърди Майкъл Ман, говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън.

Дълбоки различия разделят двете страни, а шестте сили и Иран изглеждат готови да удължат преговорите и след крайния срок 20 юли. Това ще даде повече време за договаряне на споразумение, което да ограничи обхвата на ядрени програми в замяна на пълно вдигане на свързаните с ядрения въпрос санкции, които бяха наложени на Техеран, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят