Остава неясен мотивът за стрелбата във Финландия

Финландската полиция все още не е установила мотива за стрелбата в град Хивинкаа, където в събота 18-годишен младеж уби двама и рани седем души, съобщиха световните агенции. Заподозреният бе арестуван веднага след стрелбата, а през нощта бе разпитван и е признал убийствата.

Сред ранените е 23-годишна полицейска служителка, пристигнала на мястото на инцидента, за да разследва стрелбата. Нейното състояние остава критично.

Стрелецът е открил огън по хората пред ресторант от покрива на съседна сграда, на място е починала 18-годишно момиче, а по-късно в болница почина млад мъж, също на 18 години.

Стрелецът няма разрешителни за двете оръжия, които са намерени у него.

Полицията посочи, че заподозреният не е екстремист и не подкрепя определена идеология. "Според приятелите му той не е бил активен политически и не следва определена идеология", каза представител на следствените власти.

В Хивинкаа в неделя и понеделник е обявен ден на траур.

Министерството на вътрешните работи реши в учебните заведения и другите обществени сгради в града да бъдат спуснати траурни знамена, а кметството ще открие паметна книга, за да могат желаещите да изразят съболезнованията си към близките и роднините на жертвите.

Инцидентът накара финландците отново да повдигнат въпроса за контрола над оръжията. Финландия е сред страните, чието население има най-много оръжия в света и по този показател отстъпва само на САЩ и Йемен. Според данни на медиите през 2009 година в оръжейния регистър на страната с 5-милионно население са били вписани 1.9 оръжейни единици, като около 250 000 оръжия са на собственици, имащи всички документи, изисквани от закона.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?