Остава неясен мотивът за стрелбата във Финландия

Финландската полиция все още не е установила мотива за стрелбата в град Хивинкаа, където в събота 18-годишен младеж уби двама и рани седем души, съобщиха световните агенции. Заподозреният бе арестуван веднага след стрелбата, а през нощта бе разпитван и е признал убийствата.

Сред ранените е 23-годишна полицейска служителка, пристигнала на мястото на инцидента, за да разследва стрелбата. Нейното състояние остава критично.

Стрелецът е открил огън по хората пред ресторант от покрива на съседна сграда, на място е починала 18-годишно момиче, а по-късно в болница почина млад мъж, също на 18 години.

Стрелецът няма разрешителни за двете оръжия, които са намерени у него.

Полицията посочи, че заподозреният не е екстремист и не подкрепя определена идеология. "Според приятелите му той не е бил активен политически и не следва определена идеология", каза представител на следствените власти.

В Хивинкаа в неделя и понеделник е обявен ден на траур.

Министерството на вътрешните работи реши в учебните заведения и другите обществени сгради в града да бъдат спуснати траурни знамена, а кметството ще открие паметна книга, за да могат желаещите да изразят съболезнованията си към близките и роднините на жертвите.

Инцидентът накара финландците отново да повдигнат въпроса за контрола над оръжията. Финландия е сред страните, чието население има най-много оръжия в света и по този показател отстъпва само на САЩ и Йемен. Според данни на медиите през 2009 година в оръжейния регистър на страната с 5-милионно население са били вписани 1.9 оръжейни единици, като около 250 000 оръжия са на собственици, имащи всички документи, изисквани от закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?