Остават само 4 глави от преговорите ни с Европейския съюз

В преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз затваряме 26 от 30-те глави, но това че остават само още четири глави не бива да ни успокоява, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева в предаването на Би Ти Ви "В десетката".

26-тата, глава, която затваряме в края на октомври, е глава 24 от перговорите - "Правосъдие и вътрешен ред".

Със затварянето на 26-те глави завършват преговорите по т.нар. технически глави, което означава, че "сме написали домашното си", каза Кунева. Сега, според нея, обаче започва не по-малко труден етап от процеса и оттук нататък се променя позицията на България в диалога ѝ със страните-членки и с институциите.

"Досега ние си пишехме домашното и почти всеки наш разговор започваше с преглед на това какво България е свършила..., оттук нататък започваме да питаме ние: А вие какво ще ни дадете, в какъв срок, ще ни третирате ли така, както и десетте страни, ще получим ли толкова, колкото заслужаваме? А то не може да бъде и цент по-малко от това, което получиха вече първите десет страни", каза Меглена Кунева.

Тя подчерта, че за преговорите по последните глави - финансовите, е необходима много работа от българска страна. Процесът предполага много широк ангажимент - на президента, на премиера, на парламента, ще бъде нужна много добре премерена и активна външна политика, ще ни трябва една много силна подкрепа отвътре и страшно много упоритост навън, добави министърът по европейските въпроси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?