От 1 януари се увеличават заплатите в армията

Каракачанов настоява догодина Русия да не е “заплаха“ в доклада за сигурността

снимка БГНЕС

“От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията“, съобщи в събота министърът на отбраната Красимир Каракачанов от Варна. Той присъства на ритуала по полагането на военната клетва на курсантите от Висшето военноморско училище в града.

Военният министър каза, че заплатите няма да бъдат увеличени еднаквоза всички. Повече пари ще бъдат насочени към бойните поделения и хората, които са на терен - войници, сержанти, младши офицерски състав. Конкретни цифри обаче не бяха съобщени.

“Има демотивация на личния състав вследствие на всички тези съкращения, уволнения, на безпаричието. Това са неща, за които трябва да се говори, за да не се допускат в бъдеще“, kaza Каракачанов.

По повод предложението на Соломон Паси за военноморска база на НАТО във Варна или Бургас министърът коментира, че това е стара идея, която се лансира повече от година.

“Това не е тема, която трябва да се решава извън Министерството на отбраната. Да, подобни идеи е имало, вероятно има и сега, но има и различни спънки за това. Преминаването през проливите е регламентирано с международни конвенции, свързано е със срокове на пребиваване в акваторията на Черно море. На първо място трябва да разчитаме на собствените си сили и собствения си флот. А когато тази идея бъде внесена за разглеждане, ще бъда първият, който ще я обсъди с вас“, обясни министърът.

Русия не бива да е заплаха в докладите

Докладът на състоянието на националната сигурност е трябвало да бъде редактиран в частта, в която се говори за Русия като за заплаха за националната сигурност, "защото Русия не е заплаха за България". Това каза военният министър по-раКаракачанов пред Нова телевизия. Според него обаче вече е малко късно за редакция, защото документът е внесен в Народното събрание и ще бъде гласуван. Той настоя през 2018 година в документа да няма такива констатации, защото отношенията с Москва трябва да са балансирани.

“Ние сме член на ЕС и НАТО, но още един конфликт не ни трябва“, каза Каракачанов. За редакция на доклада преди седмица се обяви и лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров.

Русия бе обявена за заплаха в годишния доклад за националната сигурност на страната ни в контекста на членството на България в ЕС и НАТО. Премиерът Бойко Борисов де факто потвърди този извод, след като каза, че при конфликт руските самолети ще са насочени срещу България. Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка възрази на премиера по този въпрос при официалната си среща с него в средата на септември.

Преди няколко дни Красимир Каракачанов открит организирана от Русия конференция в София, посветена на противодействието срещу тероризма в електроннните медии.

С МиГ-овете до 2030-та, иначе сме за нови самолети

По темата за бойната авиация Каракачанов смята, че старите руски бойни самолети могат да се ползват до 2030 година, ако бъдат ремонтирани.

"Ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде извършен този път без посредници, с пряко договаряне между министерството и "МиГ". Направили сме меморандум, няма да има посредници", каза Каракачанов пред Нова телевизиция.

Според него е "грехота към хората" да не се използва техниката, която може до 2029-2030 година да бъде използвана. "Със сравнително малко пари може да бъдат ремонтирани и МиГ-29, и Су-25 и L-39", каза министърът.

Той допълни, че ако се провежда процедура за закупуването на нови изтребители, тя трябва да е за нови, а не за втора ръка.

"Аз съм за това, ако купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в много от случаите те са по-добри от старите, които ни предлагат. В Министерството на отбраната години наред са се правили изключителни безобразия при купуването на техника. Купувана е техника, за да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват интересите и способностите на армията", каза министърът, но не пожела да назове имена, защото досега няма осъдени.

Преди десет дни в парламента Каракачанов обяви, че през ноември се очаква оферта от руската самолетна компания (РСК) "МиГ" за ремонт на 15 български изтребители МиГ-29 в пловдивския завод "Авионамс".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?