От детски градини и училища са иззети тонове забранена за продажба там храна

От детски градини и училища са иззети тонове забранена за продажба там храна

Тонове бисквити, солети, кашкавал, кренвирши и хиляди литри безалкохолни напитки, които не би трябвало да се предлагат лавки и столове на детски градини и училища, са иззети и насочени за унищожаване, съобщиха от Българската агенция по безопасност нахраните в сряда.

Тя е проверила 2462 кухненски блока към детски градини и училища, ученически бюфети и столове в цялата страна от 24 септември до 11 октомври. Издадени са 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

Възбранени и насочени за унищожаване са 13 305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13 660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6544 кг кренвирши, които не са произведени по утвърден стандарт. 4977 л безалкохолни напитки и 2310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

По сигнали на родители и потребители са проверени и училищни столове и лавки, обекти тип "кухни майки" в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които не съответстват на наредба на земеделския министър с изискванията към храните в училища и детски заведения.

От агенцията посочват, че са открити 57 опаковани храни, за които са издадени предписания за спирането им от продажба и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет на територията на Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.

Агенцията по храните уточнява, че тези проверки се извършват целогодишно.

Най–често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.

Споделяне

Още от Бизнес