От "герои" до "терористи": Лекарите в Италия са мишена на конспиративни теории

От "герои" до "терористи": Лекарите в Италия са мишена на конспиративни теории

От "герои" до "терористи". Лекарите и медицинските сестри в Италия, получили признание за своята изтощителна и опасна работа при първата вълна на коронавирусната пандемия, сега са мишена на конспиративни теории, обвиняващи ги как инсценират извънредна ситуация.

В една от социалните мрежи се разпространява видео, в което две жени разказват пред камерата, че се намират в спешното отделение на болница в Милано – град, който бе сред най- тежко поразените от Covid-19 в Италия. Двете жени искат да докажат, че спешното отделение е празно, обратно на твърденията на медиите за драстичен ръст на заразените, разказва сайтът "Политико".

Жените влизат в сградата, показвайки колко празно и спокойно е вътре. След това се връщат навън, за да покажат, че там няма никаква навалица от линейки. Лекарите, журналистите и политиците лъжат. "Те са терористи", казват двете жени.

Видеото, което е споделено хиляди пъти в интернет, е фалшиво. Показаните отделения не са в спешното крило на болницата, което в действителност е пълно. Освен това във видеото не е заснето мястото пред болницата, където обикновено чакат наредените една след друга линейки със сериозно болни пациенти.

Facebook, Telegram, WhatsApp и редица други платформи преливат от подобни обвинения. Тиражират се твърдения, че линейките обикалят безцелно, без в тях да има пациенти и че включват сирените само за да плашат хората.

В други публикации се показват снимки от празни болници и се твърди, че лекарите фабрикуват новини за извънредно натоварване, за да печелят повече пари. Други препоръчват да се яде повече авокадо за предпазване от вируса, който не бил по-сериозен от обикновен грип.

"Ако по време на първата вълна ни наричаха герои, сега някой е променил мнението си", казва Андреа Артони, хематолог, която работи в Covid- отделението на миланска поликлиника. "Ние сме изморени, изтощени, работим изнурителни смени, опитвайки се да вложим цялата си енергия за спасяването на хора", допълва тя.

Д-р Артони обяснява, че не е лесно да се изправиш срещу втората вълна на пандемията само шест месеца след първата. "На онези, които отричат съществуването на този вирус, мога да кажа само да обиколи нашите отделения. Да дойде и да види как хората умират задъхвайки се, самотни и в ясно съзнание", казва тя.

Призиви като тези на д-р Артони обаче остават нечути от хората, затънали дълбоко във фалшиви теории за сериозността на глобалната пандемия.

Според отрицателите ѝ, извънредната ситуация в здравеопазването е измислица на медиите, заблуждаваща теза, яхната от политици и влиятелни хора, които искат задкулисно да манипулират света.

"Много пъти конспиративните теории възникват поради трудността да се приеме неочакваното", коментира Масимо Полидоро, университетски професор и автор на научни статии. "За някои хора е по-успокояващо да изобретят въображаема зла фигура, с която да се борят, защото това е по-утешително в сравнение с невидимия вирус, който съзнавате, че не можете да контролирате", допълва той.

Едно от последните проучвания показва, че за 18 процента от италианците вторият локдаун е по-труден отколкото първия – казват, че се чувстват по-тревожни и нямат доверие в действията на правителството по време на пандемията.

Лука, 43-годишен собственик на бар в Милано, казва, че е убеден, че Бил Гейтс планира да използва ваксината срещу Covid-19, за да инплантира с нея микрочипове на милиарди хора, което ще му даде власт над човечеството чрез дистанционен контрол.

Запитан къде е чул тази теория и защо ѝ вярва, той казва, че научил за нея от приятел, който е учил в Съединените щати и "знае всичко". Двамата си говорили, докато чакали да си вземат децата от плуване.

Макар да спазва въведените ограничителни мерки и носи маска, Лука споделя, че е ядосан и разочарован от правителството, което според него не подхожда правилно към кризата. През ноември той бе принуден да затвори бара заради въведения локдаун.

Както се вижда, разпространяваните във виртуалното пространство теории съвсем лесно навлизат в реалния живот. По-рано този месец жена в Милано ритна линейка, докато паркиралият шофьор е изчаквал в нея да бъде качен пациент с Covid-19. Жената започнала да крещи на парамедиците, наричайки ги "терористи", които "обикалят наоколо със сирени да плашат хората".

Извън опасенията, че такива хората може да не спазват ограничителните мерки, нараства безпокойството, че подобни маргинални теории на отрицанието може да попречат на дългосрочното възстановяване на страната.

"В подобен крехък исторически момент, какъвто преживяваме сега, такива глупости не правят друго, освен да надъхват недоверие към институциите, към държавата, болниците и хората, които се борят с коронавируса", коментира пред "Политико" Пиерпаоло Силери, зам.-министър на здравеопазването в Италия и хирург по професия.

Силери допълва, че циркулирането на тези теории става още по-опасно с наближаването на ваксините срещу Covid-19, защото много хора може да откажат да бъдат ваксинирани.

Според ново проучване един на шестима италианци казва, че ако догодина има достъпна ваксина срещу Covid-19, той няма да се ваксинира, а 42% заявяват, че ще изчакат, докато не разберат по-добре нейната ефективност.

Луиджи Каванна, ръководител на отделението по хематология и онкология в болницата в Пиаченца, който е един от първите лекари в Италия, обикалял от врата на врата да помага на заразени с Covid пациенти, смята, че част от вината за създалите се нагласи е на медицинското съсловие.

В първите месеци на пандемията лекари и вирусолози се появяваха по телевизията и обясняваха бързо развиващата се криза, като често си противоречаха един на друг. Тези смесени послания предложиха богата храна за конспиративни теории, смята Каванна.

Той допълва, че би искал да разговаря с отрицател на коноравируса. "Искам да чуя какво те имат да кажат. Аз съм онколог и съм свикнал да чувам най-странни неща. Бих ги изслушал много сериозно, тъй като мисля, че ние, учените, също имаме малка вина в това", казва лекарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?