От НАП заплашват данъчни нарушители по Черноморието със затвор

От НАП заплашват данъчни нарушители по Черноморието със затвор

Срещу собствениците на фирма, стопанисваща заведения в черноморското селище Лозенец, е образувано предварително производство по подозрения за извършено данъчно престъпление, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в неделя.

Наказателният кодекс предвижда до осем години лишаване от свобода за укриване на данъци в особено големи размери, се посочва в съобщението.

При съвместна акция на НАП и Регионалната дирекция на МВР в Бургас късно в събота вечер са иззети компютърни системи и фискални устройства от едно от заведенията на търговското дружество. В хода на съвместната операция е установено, че от началото на туристическия сезон до момента разминаването между отчетеното на касовите апарати и оборота, регистриран в собствената компютърна система на обекта, възлиза на близо 200 000 лева.

Фирмата ще бъде принудително регистрирана по ДДС със задна дата, ще ѝ бъде начислен укритият от тогава данък в двоен размер, ще бъде наложена глоба за укриване на оборот. Започват пълни данъчни ревизии на фирмата, както и на собствениците ѝ като физически лица.

Надявам се в този и в други подобни случаи да се стигне до осъдителни присъди, защото срещу данъчните престъпления не е достатъчно да се противодейства само с глоби, коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.

Той е "сигурен, че наказателното преследване ще подейства възпитателно и на останалите некоректни търговци по Черноморието”.

Споделяне

Още от България