От ”Пирогов” отчетоха по-малко пострадали през празничните дни

От ”Пирогов” отчетоха по-малко пострадали през празничните дни

1533 души са потърсили помощ в ”Пирогов” през почивните дни от 1-ви до 6-ти май, като от тях за лечение са били приети 206 души, съобщи в понеделник д-р Кирил Христов, коремен хирург и дежурен шеф-екип на спешния хирургичен кабинет в университетската болница. Като цяло тези почивни дни са преминали спокойно, тъй като много хора са напуснали София за празниците и през тази година преминалите през болницата пациенти са по-малко спрямо миналата година.

Помощта на дежурните хирурзи по празниците са потърсили 292 души и от тях 52 души са оставени за лечение.

Най-често това са хора които имат кървящи язви, такива, които са приели неправилно предписаните им лекарства или са си самопредписали примерно повече аспирин, водени от тезата, че е полезен за сърцето. Има и хора, които са дошли в ”Пирогов” със стари оплаквания, за които не са намирали време да отидат на лекар.

През спешния травматологичен кабинет са преминали общо 691 пациенти, като 76 от тях са приети. Сред тях е и 29-годишен мъж, който е катастрофирал късно вечерта на Великден  с мотора си на бул. ”Никола Мушанов”. Той е оставен за лечение в една от травматологичните клиники с открита фрактура на дясната подбедрица и рана на дясното бедро.

През почивните дни не липсват и битови инциденти. След домашен побой рано сутринта на Великден помощ в ”Пирогов” търси и 41-годишна жена от София. Заради побоя, който ѝ е нанесъл съпругът ѝ, тя е с контузии и охлузвания по главата. След като дежурните неврохирурзите са ѝ оказали медицинска помощ, жената е освободена.

През токсикологията са преминали общо 208 пациенти, 47 от тях са приети за лечение. Няма нито един случай на опит за самоубийство.

В спешния детски травматологичен кабинет най-натоварени са били първите два от почивните дни – 1 и 2 май. На ден през кабинета са преминавали по около стотина деца, а само за последното денонощие са около 40, съобщи дежурният травматолог д-р Григор Сиришнишки. Най-малкият пациент на когото са помогнали докторите е 5-годипно момиченце, което си е счупило лакътя докато си играело. Най-големият пък е 17-годишно момче, което е пристигнало в Спешното с разместване на капачката на десния крак.

Споделяне

Още от България