От три на един месец е намален срокът за разглеждане на преписките за помилване

Срокът за разглеждането на преписките за помилване е намален от три на един месец, съобщи вицепрезидентът Магарита Попова.

Според нея процедурата по помилването е значително по-ефективна със създаването на новата структура в администрацията на президента с щатни експерти и ясни правила за работа на комисията по помилването.

В петък Маргарита Попова се срещна с директори на места за лишаване от свобода от цялата страна, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Първият публичен отчет за дейността на комисията от учредяването ѝ до момента ще бъде представен на 9 април.

"Публичността в дейността на Комисията по помилването ще помогне за преодоляването на подозренията и ще осигури спокойствие и стабилност в обществото по отношение на въпросите на помилването, тъй като до момента работата на комисията не е била прозрачна", каза Попова.

Предстои експерти на комисията да посетят местата за лишаване от свобода и да се срещнат с експертите, които имат отношение към преценката на състоянието на лишените от свобода, предложени за помилване. По този начин ще бъде подобрено взаимодействието между администрациите на затворите и експертите на президентската администрация, които предлагат на вицепрезидента мотивирани становища по всеки отделен случай.

Целта на всички съвместни усилия е да се установи пряка и съдържателна комуникация между институциите, а политиката по помилването да стане прозрачна и разбираема, каза от своя страна председателят на комисията по помилването д-р Ива Пушкарова.

В края на май президентската администрация ще бъде домакин на кръгла маса, на която публично ще бъде дискутиран институтът на помилването в България и неговият статут в момента.

Другите членове на комисията са доц. Владимир Велинов, специалист по съдебна психиатрия, проф. Юлия Бояджиева, която вече е била член на комисията в периода 1994-2010 година, и проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия.

В комисията ще има и един непостоянен член на ротационен принцип за срок от 3 до 6 месеца. Той може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник. Като такъв член първа в комисията влиза Петя Дянкова, юридически секретар на президента Росен Плевнелиев.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов-Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. Общо по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?