От втория опит корабът Crew Dragon на SpaceX успешно излезе в орбита (ОБНОВЕНА)

Тръмп прогнозира "бъдеще на американско господство в космоса"

Американският космически кораб "Дракон" (Crew Dragon) на компанията на Илон Мъск "Спейс Екс" (SpaceX) с астронавтите Дъглас (Дъг) Хърли и Робърт Бенкен на борда успешно бе изведен в орбита.

Ракетата-носител "Фалкон" (Falcon 9) бе изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида в 19,22 ч. по Гринуич (22.22 ч. българско време) и изведе в орбита капсулата "Дракон" няколко минути по-късно за първия ѝ пилотиран полет до Международната космическа станция.

Корабът се отдели от ракетата-носител 12 минути след старта. Скачането с Международната космическа станция се очаква след 19 часа - в 14,29 ч. по Гринуич в неделя.

След като изпълни задачата си да изведе "Дракон" в орбита по посока на МКС, първата степен на ракетата, висока 70 м, се отдели успешно и, както бе предвидено, се върна на Земята, като кацна вертикално на платформа в Атантическия океан край бреговете на Флорида, която носи името"Of Course I Still Love You".

Кацането на първата степен беше осъществено дистанционно 9,5 минути след старта на ракетата-носител от космодрума в Кейп Канаверал. Компанията "Спейс Екс" е единствената в света, която връща така своите носители, отбелязва Франс прес.

"Това е неверятно - мощта, технологията!", възкликна президентът Доналд Тръмп, който пристигна в космически център Кенеди, за да наблюдава изстрелването. "Беше прекрасна гледка", каза Тръмп.

"Истински гении, никой не прави това като нас", заяви той, като добави, че постиженията на САЩ в космоса ще бъдат "едно от най-значимите неща, които някога сме правили".

Това е първият от девет години пилотиран полет, осъществен от територията на САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата на космическите совалки "Space Shuttle".

Лошото време принуди "Спейс Екс" (SpaceX) и НАСА да прекратят изстрелването при първия опит в четвъртък. Двамата астронавти бяха вече в ракетата и се готвеха да излетят, но неподходящите атмосферни условия накараха контролната кула да спре изстрелването само 16 минути преди старта.

В неделя капсулата с двамата астронавти ще се скачи с МКС. Това пътуване не е дълго - 402 километра, тоест колкото от Лос Анджелис до Сан Франциско. Но корабът ще трябва да обиколи няколко пъти нашата планета, за да "улови" МКС. През това време екипажът ще тества системите за управление на капсулата.

След като достигнат МКС, Боб Бенкин и Дъг Хърли ще работят заедно с екипажа на "Експедиция 63", състоящ се от американския командир Крис Касиди и руските инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април т.г. със "Союз МС-15".

Бенкен и Хърли ще останат на МКС между 30 и 119 дни. Когато се върнат на земята, те трябва да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака кораба Go Navigator.

Стартът на космическия кораб, който струва 3.14 млрд. долара, не е само първият от десетилетие старт на американски астронавти от територията на САЩ, но и първият в историята от мисии на НАСА, осъществен от частна компания. Названието на мисията е Demo-2, а в НАСА я наричат "последен тест за SpaceX".

Мисията е призвана да докаже жизнеспособността на разработената от компанията система за транспортиране на екипаж, както и стартова площадка, ракета, кораб и операционни възможности.

Тя обаче прикова вниманието и с футуристичния дизайн на костюмите на космонавтите. Шлемовете на скафандрите са 3D принтвани, а ръкавиците им са тъчскрийн чувстителни.

Тръмп прогнозира "бъдеще на американско господство в космоса"

След като наблюдава изстрелването президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви: "Днес ние отново гордо изстрелваме американски астронавти с американски ракети - най-добрите в света, от американска земя". Той обеща, че американците първи ще кацнат на Марс и провъзгласи "бъдеще на американско господство в космоса".

"Това беше прекрасна гледка, надявам се, че ѝ се насладихте", каза Тръмп. "Когато чувате този звук, целия този грохот, можете да си представите колко е опасно това. Като усетите труса, макар че ние бяхме много далеч, усещането тук е изумително. Прекрасна гледка. И прекрасен кораб", каза Тръмп на брифинга в Космическия център "Кенеди".

Запитан защо смята, че е важно да бъде във Флорида за изстрелването, предвид събитията в страната, Тръмп отговори, че то е било "огромно вдъхновение". "Ние пострадахме от нещо, което беше ужасно и никога не трябваше да се случва, и това е една от причините, поради които исках да бъда тук днес, и затова сметнах, че е много важно да съм тук днес. Мисля, че всеки от вас ще признае, че това, което току-що видяхме, е вдъхновяващо", каза той.

Президентът посети контролния център, за да поздрави участниците в мисията, и разговаря с Мъск. При управлението на Тръмп НАСА предостави на частни компании средства за изследвания и разработки, припомня АП. Агенцията се надява да разчита на търговските си партньори, за да изпрати отново астронавти на Луната през следващите няколко години и до Марс след 2030 г.

"Радвам се да бъда с вас днес на Кейп Канаверал, където се възраждат нашият кураж и целеустремеността ни. Помислете си само - това е първата "космическа реч" от 50 години. Събрали сме се, за да отпразнуваме не само изстрелването на космически кораб, но и нашата смелост в триумфалното връщане към звездите", каза Тръмп. По думите му е настъпила нова ера на "американските амбиции". Според него успешното изстрелване на пилотиран кораб с ракетата носител на "Спейс Екс" е освободило САЩ от зависимостта от други държави и е доказало, че бъдещето на космическия отрасъл принадлежи на частните компании.

"Предишните лидери поставиха САЩ в зависимост от други страни за изпращането на нашите астронавти. Повече няма такава зависимост", добави той. "Преди малко SpaceX стана първата частна компания, която изпрати хора в околоземна орбита. Поздравления, Илон Мъск", заяви Тръмп. По думите му за предприемача и сътрудниците от неговата компания стартът на Crew Dragon е "сбъдната мечта".

Сътрудничеството между НАСА и SpaceX е донесло небивал успех за страната, заяви Тръмп, като подчерта, че извеждането в орбита на Crew Dragon е струвало по-евтино, отколкото в рамките на програмата Space Shuttle. При това той (Crew Dragon) е много по-добър", добави Тръмп.

Бъдещето е на частния космически сектор

"В рамките на програмата за търговски пилотирани полети на НАСА ние ще използваме ракети и космически кораби, разработани, построени, изстрелвани и притежавани от частни американски компании, по фиксирана цена за американските данъкоплатци. Днешният старт потвърждава, че бъдещето е на частния космически сектор. Скоро ние ще кацнем на Марс, и ще имаме най-страхотните оръжия в историята, които може да си представите. Аз вече видях разработките", заяви Тръмп пред журналистите.

"Човечеството може да се горде с това постижение", заяви на свой ред Мъск след старта, като призна, че е дълбоко развълнуван. По думите му събитието ще намери отклик в сърцето на всеки, който в душата си е изследовател. "Сега трябва безопасно да върнем астронавтите на Земята и да направим така, че това да се повтаря отново и отново", добави той. На въпроса кога очаква полет около Луната, Мъск отговори, че е "настроен оптимистично". "Иска ми се това да стане след две години, но в действителност може да стане и след четири".

"Мисля, че тове е първата крачка на нашата цивилизация по пътя към Марс. Ние ще станем интерпланетарна цивилизация. Този път ще изисква колосални усилия в иновациите и технологиите. Ако достъпът до околоземна орбита стане нещо обикновено, хиляди, а може би и милиони хора ще могат да се отправят към други планети. И след случилото се днес, това става все по-реална възможност", заяви Мъск.

Капсула Индевър

Астронавтите на борда на частния космически кораб на компанията Спейс екс - Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, спазиха традицията и кръстиха капсулата при успешния ѝ първи пилотиран полет до Международната космическа станция, съобщи Би Би Си.

Името, което двамата астронавти дадоха на кораба от типа Дракон е Капсула Индевър (Endeavour - в превод от английски: усилие, старание). Това име не е избрано случайно. И двамата астронавти са летяли за първи път в космоса именно на борда на совалката на НАСА Индевър.

Индевър е обаче и името на кораба, управляван от британския мореплавател Джеймс Кук, с който той потегля към Австралия през втората половина на 18-и век.

Ключови думи

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?