"Батутът работи": Как SpaceX предвещава края на руския космически монопол

"Батутът работи": Как SpaceX предвещава края на руския космически монопол

Мисията на частната компания на Илон Мъск SpaceX, която изпрати двама американски астронавти на Международната космическа станция (МКС), размести голямо количество карти. Сега руснаците вече не са единствените, които могат да изпращат космонавти в космоса, пише френското издание Ouest-France.

Мисията SpaceX е първата след прекратяването през 2011 на полетите до МКС на американските совалки, в резултат на което по-безопасните и евтини руски ракети-носители "Союз" бяха единствените, които можеха да бъдат ползвани за пилотирани полети. В продължение на девет години всички обитатели на МКС излитаха от руския космодрум Байконур в Казахстан след като бяха подготвяни в Русия и изучаваха езика на Пушкин.

Като професионален играч, руската космическа агенция "Роскосмос" "приветства" изстрелването на SpaceX. Изпълнителният директор по пилотирани космически програми на компанията Сергей Крикальов каза, че "успехът на тази мисия ще ни даде нови възможности, които ще са от полза на цялата международна програма".

"Батутът работи", пошегува се по време на пресконференцията в неделя основателят на SpaceX Илон Мъск, чието иронично послание бе адресирано към шефа на "Роскосмос".

В периода на напрежение в отношенията през 2014 г., когато Москва заплаши да прекъсне космическото си сътрудничество с Вашингтон, шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който в онзи момент бе вицепремиер на Русия, предложи на САЩ да качват астронавтите си на МКС с помощта на батут.

"Анализирайки санкциите (на САЩ -бел.ред.) срещу нашата космическа програма, предлагам САЩ да доставят астронавти на МКС с помощта на батут", заяви тогава той.

След успешния старт на SpaceX на 30 май т.г., шефът на пресслужбата на държавната корпорация "Роскосмос" Владимир Устименко написа в Туитър: "Ние не разбираме истерията по повод успешното изстрелване на частния кораб Crew Dragon. Случи се това, което отдавна трябваше да стане".

Освен това той съобщи, че Русия провежда изпитания на "две нови ракети" тази година и ще възобнови лунната си програма "следващата година".

Въпреки това ударът остава тежък, пише френското издание. Полетите, изпълнявани от Русия, станаха неочакван шанс за Москва да продължи производството на ракетата-носител "Союз" и да съхрани влиянието си в преговорите за МКС, подчертава Изабел Сурбес-Верже, френска изследователка от Националният център за научни изследвания (CNRS), специалист по космическа политика.

Ако американските астронавти сега ще бъдат транспортирани от SpaceX, тогава "годишните загуби могат да са над 200 млн. долара, което е съществена загуба за бюджета на "Роскосмос" – около 2 млрд. долара", коментира Андрей Ионин, експерт от Московската космическа академия "Циолковски".

Преди 10 години Москва извършваше повечето извеждания в орбита, но днес това вече не е така заради конкуренцията от страна на китайските ракети и SpaceX. "Когато ние губехме пазара на извежданията, "Роскосмос" казваше, че всичко е наред, защото ние бяхме единствените, които изпращаме хора на МКС. Сега този смокинов лист падна", констатира Андрей Ионин.

Освен това заради липсата на средства и реална политическа воля, в космическия сектор не се правят нововъведения. Руската програма е ориентирана на усъвършенстване на "съветските технологии", напомня Ионин.

Анализаторите отбелязват липсата на воля от страна на президента Владимир Путин, който явно е по-съсредоточен в развитието на военните възможности, в частност на високотехнологичните хиперзвукови ракети, отбелязва изданието.

За Путин усвояването на космоса не е приоритет, когато става дума да се демонстрира мощта на държавата, коментира независимият космически експерт Виталй Егоров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят