Отделението по неврология на видинската болница е застрашено от затваряне

Отделението по неврология на видинската болница е застрашено от затваряне

Отделението по неврология във видинската областна болница е застрашено да спре работа. Като причина за затваряне на неврологията беше обявена липсата на лекари, които да работят - двама от тях напуснаха преди месеци, а трети, който има и друга специалност, постъпва на работа в психиатричното отделение. В понеделник болницата осъмна с  настанени шестима пациенти.Последният е приет, когато е имало дежурен лекар, съобщи БНР.

Медицинските сестри също все още чакаха да бъдат уведомени кои от тях ще бъдат преназначени в други отделения.

По-късно в понеделник от Министерстовто на здравеопазването отрекоха информацията, че отделението ще затвори и съобщиха, че директорът на лечебното заведение е депозирал оставката си.

"Неврологичното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин продължава да работи и структурата няма да бъде закривана, каквито твърдения се появиха. В случай, че се стигне до напускане на персонал, е създадена логистична организация пациентите с неврологични проблеми от област Видин да бъдат хоспитализирани чрез ЦСМП в болниците в градовете Лом, Белоградчик и Монтана", казаха от МЗ.

Най-близката неврология е в Лом, но там отделението е само за двайсетина пациенти. На повече от 100 километра пък е болницата в Монтана. Спешната помощ във Видин не разполага с достатъчно специализирани коли за превоз на дълги разстояния. Въпреки това са категорични, че транспорт няма да бъде отказван.

Според МЗ обаче от трите лечебни заведения в Лом, Белоградчик и Монтана са категорични, че имат необходимия капацитет за оказването на навременна и адекватна медицинска помощ. За целта лечебното заведение в Лом разполага с 25 легла, областната болница в Монтана – с 38, а тази в Белоградчик с 10.

"МЗ е предприело всички необходими действия за стабилизирането на многопрофилната болница във Видин и функционирането ѝ в нормален работен режим. Днес Съветът на директорите на дружеството (лечебното заведение), съгласно устава си, взе решение да упълномощи д-р Ивета Найденова като прокурист. До момента тя е била ординатор в Пневмофтизиатричното отделение на областната болница. Д-р Найденова е завършила медицина във ВМИ-Плевен и притежава призната специалност "Пневмология и фтизиатрия", както и "Вътрешни болести". От 2001 г. до ноември 2018 г. е заемала поста началник на Пневмофтизиатричното отделение в болницата. Д-р Найденова притежава и тригодишен управленски опит в системата на здравеопазването като управител на медицински център", казаха от МЗ.

Настоящият изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Цветан Василев е депозирал оставката си. Предстои свикване на общо събрание на акционерите за избор на нов изпълнителен директор.
Министерството на здравеопазването, съвместно с областния управител и ръководството на местната власт, наблюдават ситуацията ежедневно. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?