Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отговор от главния архитект на София по казуса с инвеститора от с. Разбойна

4 коментара
Бъдещата сграда "Резиденс 63"

Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столична община изпрати право на отговор до Mediapool, по повод публикуваната на 28 май статия на юридическия сайт "Грамада" за инвеститор от село Разбойна, който строи висока сграда в столицата.

Материалът разказва историята на мащабната инвестиция на дружеството "Ему" от село Разбойна (община Търговище) за реализирането на проекта си за небостъргач с височина 42 метра на име "Резиденс -63" в презастроения столичен квартал "Манастирски ливади – Запад". В него е описано специалното отношение, което получава инвеститорът и кратките срокове за съгласуването на проекта, издаването на разрешението за строеж и отчуждаването на частен имот на пенсионерката Анушка Атанасова за нуждите на новата сграда.

В правото си на отговор НАГ обяснява, че са спазени всички законови процедури. В отговора няма нито ред за отчуждаването на имота на пенсионерката Анушка Атанасова и оценката на имота ѝ на шест пъти по-ниска цена от тази за отчуждаването на сходен имот на инвеститора "Ему".

 

Ето пълния текст на НАГ:

Позиция на Направление "Архитектура и градоустройство" относно публикация на Медиапул, касаеща строеж "Жилищна сграда с магазини, гаражи, надземен и под-земен паркинг" в УПИ XI-2321, кв. № 6, м. "Манастирски ливади – запад", гр. София, с възложител "ЕМУ" АД - с. Разбойна

В деловодството на "Направление архитектура и градоустройство" – СО е заведено Заявление вх. № САГ17-АП00-468/14.11.2017 г. за одобряване на инвестиционен проект за обект: "Жилищна сграда с магазини, гаражи, надземен и подземен паркинг" в УПИ XI-2321, кв. № 6, м. "Манастирски ливади – запад". Възложител на строежа е "ЕМУ" АД. Имотът се намира от южната страна на бул. "Тодор Каблешков", без да има пряко лице на булеварда и се обслужва от ул. "Синанишко езеро" и ул. "Казбек". Улиците са общинска собственост от много време и отдавна са изградени до общото им кръстовище. Реализирани са за облекчаване комуникацията и достъпа на гражданите до интензивно застроения и функциониращ съседен квартал "4а". За осъществяване на пробива от ул. "Синанишко езеро" до бул. "Тодор Каблешков" в момента се води отчуждителна процедура, която не е приключила. Според Общия устройствен план на Столична община, устройствената зона, в която попада строежа е Смф (смесена многофункционална зона). Зоната тангира големите булеварди и позволява високо застрояване с различни по предназначение сгради.

Внесеният за одобряване инвестиционен проект предвижда застрояване на жилищна сграда с 14 етажа, като постигнатите устройствени показатели са под максимално допустимите норми. Плътността на застрояване е 23,67% при норма от 60 %, интензивност е 3,45 при пределно допустим коефициент 3,5.

Както вече беше споменато транспортно и пешеходно обслужване на новата сграда е осигурено по цялата дължина на бъдещата сграда от съществуващата ул. "Синанишко езеро" – публична общинска собственост. В южната част на имота е предвиден автомобилен вход към вътрешността на имота посредством наклонена рампа за преодоляване на денивелацията от същата улица. В границите на УПИ, надземно и в подземен гараж, е осигурено паркиране на 96 моторни превозни средства и 102 велосипеда, които са повече от нормативните изисквания.

Одобряването на инвестиционните проекти и издаването на разрешението за строеж са две отделни процедури, които се извършват последователно и имат отделни конкретно определени срокове за изпълнение (14 дни за одобряване на проекти и 7 дни за издаване на разрешение за строеж). След като в описаното по-горе заявление е поискано одобряването на инвестиционен проект, същият е разгледан от специалистите на НАГ-СО и неколкократно е връщан за корекции и допълване. С заявления от 14.12.2017 г., 02.01.2018 г. и 23.01. 2018 г. са внасяни коригирани чертежи и липсващи документи, за да може проектът да съответства на действащото законодателство и да бъде одобрен. При одобряването му са спазени всички законови и нормативни разпоредби, без да са допускани каквито и да било компромиси. След одобряването на проекта на 25.01.2018 г. и заплащане на дължимата такса, от възложителя "ЕМУ" АД е подадено заявление вх. № САГ17-АП00-468/12.02.2018 г. за издаване на разрешение за строеж. В изпълнение на основните си задължения Главния архитект на СО е издал разрешение за строеж, спазвайки законово регламентирания срок. Времето за одобряване на инвестиционните проекти до голяма степен зависи от качеството и пълнотата на проектната документация и от сроковете, в които проектантите ще отстранят забележките или експоатационните предприятия и контролни органи ще издадат положителни становища. При наличие на качествен проект и изчерпателно комплектувана преписка общинската администрация Главния архитект на би си позволил неоснователно да забавя одобряването на проекти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Дядо ми Петър
  #4

  Спокойно! Имаме шанс да изгоним цялата тая нагла, алчна, некадърна и корумпирана разбойническа шайка от Софийската община наесен. Но за да ги вкараме в пандиза ще трябват още усилия за да изгоним тая шайка и от цяла България. Защото тя се е разрастнала като тумор и заграбила в мръсните си лапи буквално всичко в нещастната ни Родина.

 2. Божka
  #3

  Очевидно БГ ченгетата все още командват парада. Изглежда, че са по-интелигентни и образовани от съдиите и прокурорите. Нали и едните и другите следваха право - като Путин. Да не говорим за днешните пишман политици

 3. ivancho ivanov
  #2

  Рапорт "Сдаден"! Рапорт "Приет" ! - идеалист Щокман, село Пробойна!

 4. Горскио
  #1

  Нещата са очевидни - задължение на прокуратурата е да се самосезира, а на съдът незабавно да отсрани кметът Фандъкова, главният архитект на столична община и арх. Здравков от всички заемани обществени длъжности, като предвид на възможността да влияят на свидетели да бъдат поставени под стража до произнасяне на присъдите за 20-ина годишно опандизване. Ако българия имаше работеща прокуратура и съдебна система Фандъкова, Здравков и сие до 6 месеца биха били в затвора с произнесени 20-ина годишни присъди за злоупотреба със служебно положение за милиарди левове.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.