Открадната българска навигационна шамандура по Дунав открита в румънски дом

Открадната българска навигационна шамандура по Дунав открита в румънски дом

Светещ модул на плаващ навигационен знак, разположен в българските води на Дунав край остров Вардим, е бил откраднат и след тридневно проследяване на излъчваните от нето сигнали е открит в частен дом на румънското село Кончесть, намиращо се на 16 км северно от острова. Това съобщиха от Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“ (АППД), чиято собственост е шамандурата – част от навигационния път, чието състояние се следи дистанционно и автоматично.

На 7 декември сутринта системата за контрол на агенцията сигнализирала, че шамандурата, поставена на км 548 от реката е извън позиция и се движи към територията на Румъния. За инцидента е информирано сходното звено в румънския град Галац, които на свой ред съобщили за случката в Гранична полиция - Зимнич. В полунощ в АППД е бил регистриран удар на знака, след който се получава информация за разхерметизирането му и наклон.

На следващия ден светещият модул е бил загубен като местоположение, което е индикатор, че се намира в затвoрено и тъмно помещение под наклон. До устройството е била подадена команда за промяна на режима за излъчване на светлина, за да се съхрани батерията. На 8 декември сутринта модулът изпраща сигнал, че е в частен дом в Кончесть.

До 10 декември системата не спира да подава постоянни сигнали за удари и премествания. След предоставянето на постоянна актуална информация до екипите на гранична полиция – Зимнич в Румъния, те извършват проверка по случая и откриват модула в двора на частния дом.

Не е ясно с каква цел е била открадната шамандурата, която в момента е в село Зимнич като доказателство по образуваното досъдебно производство.

От АППД припомнят, че през 2015 г. по финансиран с европари проект бяха купени и разположени 160 светещи плаващи и 980 брегови навигационни знаци и фарове с цел подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по Дунав. Така бе внедрена система за мониторинг, която контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието на знаците. Тяхната работа се проследява чрез използване на Глобална система за позициониране и Автоматична идентификационна система, а наблюдението се извършва чрез компютърна система от експертите на агенцията за поддържане на река Дунав.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?