Откраднати са около 130 000 лева от касата на БСП

Откраднати са около 130 000 лева от касата на БСП

Около 130 000 лева са изчезнали от парламентарната партийна каса на БСП, е констатирала ревизия на активите на формацията преди конгреса ѝ.

Ръководството е започнало незабавна проверка, като за целта е назначена петчленна комисия, която да разнищи случая. Полицията обаче не е уведомена.

На заседание на парламентарната група във вторник вечерта парламентарният ѝ секретар, който отговаря за финансовите въпроси, Жельо Бойчев докладвал за липсата.

В касата на парламентарната група се съхраняват парите от т.нар. безотчетни средства, които получава всеки народен представител за представителни разходи. Според вътрешните правила на групата на БСП депутатите внасяли половината от тях - около 1300-1400 лева на месец, както и партийния членски внос, който е 10% от основното им възнаграждение.

Първоначално за виновна била нарочена касиерката, която също безотчетно и без документ раздавала средства. Опозиционно настроени депутати обаче винят ръководството и завеждащия отдел "Парламентарно направление" Красимир Стоянов, който съветваше Михаил Миков като председател на Народното събрание.

Пред Mediapool говорителят на БСП Атанас Мерджанов, който е близък до председателя Михаил Миков заяви, че "съмненията все още са в касиерката, която вероятно е присвоявала пари". Това обаче по думите му ще бъде установено от петчленната комисия.

В нейния състав влизат депутатите Жельо Бойчев, Румен Гечев, Димитър Горов, Кирил Добрев и Марияна Бояджиева, които за една седмица ще направят ревизия. Следващия вторник комисията ще трябва да докладва пред парламентарната група за резултатите от нея.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?