Откриват паметник на Методи Димов, чийто съавтор е Първанов под псевдоним “Гоце”

Тази вечер в Дупница се открива паметник на Методи Димов – човекът, писал книги за Македония, за които му е съдействала и бившата Държавна сигурност, която навремето поискала от Георги Първанов да помогне за написването на единия труд, но чрез сътрудник, представил се за служител на Външно министерство.

Самият Първанов няма да присъства на откриването на паметника, макар че е получил покана, съобщиха преди няколко седмици от общинската управа. Президентът ще изпрати свой съветник, тъй като по това време бил зает.

В петък пресаташето на общита Дупница съобщи, че поздравителен адрес до дупнишката общественост е получен от посланика ни в Македония Михо Михов, предаде БТА.

Според биографичните бележки, представени във връзка с откриването на паметника, Димов е роден в Битоля, днешна Македония. Възпитаван в духа

на българските традиции, той не могъл да понесе "македонизиращата" политика на сръбските комунисти, които след Втората световна война отново отворили македонския въпрос и повеждали истерична антибългарска пропаганда.  През 1957 г. емигрирал в Брюксел и там основал културно дружество "Тодор Александров", чиято основна цел било да помага на сънародниците си в Македония.

През 1995 година Методи Димов се завърнал в Македония, но бил арестуван показно от Държавна сигурност в Битоля и след разпит  екстрадиран от страната.

Методи Димов има четири издадени книги на български език, в които разказва за героичното и трагично минало на Македония и за Илинденско-Преображенското въстание.

Преди месец и половина президентът Първанов призна, че в НРС има папка за него с агентурното име "Гоце", но уточни, че задачата му била безобидна и патриотична - да помогне на български емигрант да подготви книга със спомени от края на XIX век (за Македония от Методи Димов). Впоследствие се разбра, че в делото има предложение за установяване на контакт, регистрационен картон, отчет за установяване на контакта и предложение за вербуване в ДС. Имало и доклад за политическата обстановка в Македония, написан от Георги Първанов, но без саморъчно поставен подпис.

Паметта и делото на Методи Димов ще бъдат увековечени  в Дупница с тържествено откриване на паметник на площад, кръстен на негово име, съобщават още от общинската управа. Очаква се на тържеството да присъства посланикът на Белгия - Филип Беке, представители на президентството, на Македонския научен институт, Националния исторически музей и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?