Отличават Мария Гигова с най-високото държавно отличие

Мария Гигова

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова ще бъде отличена с най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен за "изключително големите ѝ заслуги за развитието на спорта".

Предложението за награждаването ѝ е на служебния кабинет, а президентът Румен Радев трябва да издаде указ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Награждаването на шампионката съвпада и с нейния 70-годишен юбилей на 21 април.

Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика - през 1969, 1971 и 1973 г. Постижението ѝ беше вписано в Книгата на рекордите "Гинес".

Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент.

Тя беше дълги години председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, но отстъпи поста на Илияна Раева и сега е само член на федерацията.

През 2006 г. Мария Гигова беше обявена за гимнастичка на века, със собствена звезда в Алеята в славата.

През 2001-а изненадващо влезе в политиката, като стана депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. В интервюта признава, че се е надявала да стане спортен министър, но Симеон Сакскобургготски е предпочел Васил Иванов – Лучано.

Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г. Автор е на илюстрираната книга "Лаври от красота" (1988 г., Япония) и главен редактор на списание "Красота" (2002-2004 г.).

Споделяне

Още от Спорт