Отложи се ремонтът на енергийния регулатор

Изборът на нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е бил отложен, тъй като вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е внесъл имената на новите комисари за гласуване в Министерския съвет. Това съобщи след заседанието на кабинета в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той не можа да се ангажира с причините за невнасянето на точката, която трябваше да определи новия състав на енергийния регулатор след законовите промени свиващи броя на членовете на ДКЕВР от 13 на седем души

Трайков каза, че знае имената на новия председател на комисията и енергийните и водните комисари, които съответно са по трима., но не пожела да съобщи кои ще са те.

Според слуховете в бранша поста си ще запази назначеният от ГЕРБ преди една година шеф на регулатора Ангел Семерджиев. На част от членовете мандатите изтекоха още през юни.

Възможно е смяната да се отлага заради належащите решения, които трябва да вземе ДКЕВР във връзка с определянето на размера на санкциите, които ще бъдат наложени на частните собственици в трите електроразпределителни дружества – Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН.

Компаниите бяха уличени от ДКЕВР, че работели в ущърб на миноритарния собственик държавата и нарушили лизенциите си с изнасяне на дейности към свои дъщерни дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?