Отложиха предварителните изслушвания по делото срещу Ходорковски

Предварителните изслушвания преди съдебния процес за измами и укриване на данъци срещу най-богатия руснак - Михаил Ходорковски, бяха отложени с една седмица заради опасенията, че петролният гигант Юкос, чийто президент беше Ходорковски, може да фалира заради силно поевтиняване на акциите, предаде Ройтерс.

Все още не е определена дата за началото на процеса срещу Ходорковски, който ще бъде най-големият процес за измами след разпадането на СССР през 1991 година. Изслушванията преди съдебния процес бяха отложени по молба на данъчните власти, които заведоха делото - стъпка, която изненада адвокатите на защитата.

Адвокатът на Михаил Ходорковски Юрий Шмид съобщи, че "представители на гражданския ищец - данъчната инспекция на Москва, са помолили за допълнително време за запознаване с делото срещу Ходорковски", предаде ИТАР-ТАСС.

Според друг адвокат на руския милиардер - Хенрих Падва предварителните изслушвания ще бъдат отложени за 8 или 9 юни. Юкос съобщи вчера, че исковете за суми над досега наложените глоби и възстановени данъци за 2000 г. на общо стойност от 3,5 млрд. долара, които съдът наложи тази седмица, могат да доведат компанията до фалит.

Това предупреждение вчера предизвика активни продажби на акции на Юкос, последвани от 11-процентен спад на котировките до най-ниското им равнище след март 2002 година, допълва Ройтерс.

АП подчертава, че делото срещу Ходорковски може да завърши не само с присъда от 10 години затвор за него, но и с преминаването на Юкос под контрола на държавата. В началото на днешните слушания съдът установи, че при връчването на трите тома документи по делото на Ходорковски от тях е бил паднал един лист, който е връчен на бившия ръководител на Юкос няколко дни по-късно.

Този факт бе определен от съда като "сериозно нарушение" и бе решено на магната да се връчи повторно копие от обвинителния акт. В момента съдът се е оттеглил, за да реши този въпрос, предаде ИТАР-ТАСС.

Главния изпълнителен директор на руската петролна компания Юкос Саймън Кукес е бил поканен да напусне поста преди края на юни от основните акционери на компанията, предаде АФП, като цитира днешния брой на руския в. Ведомости.

Вестникът се позовава на близки до акционерите източници. От АФП не са успели да се свържат с представител на Юкос, който да потвърди информацията. Според един от цитираните източници, Кукес не само че не бил подготвен да ръководи Юкос в подобно положение, но дори още повече усложнил нещата. Саймън Кукес - американец от руски произход, работил дълго време в руския и американския петролни сектори, пое ръководството на Юкос миналия ноември, след като предишният главен изпълнителен директор и основен аакционер Михаил Ходорковски подаде оставка.

Ходорковски е в затвора от 25 октомври 2003 г. Според Ведомости Кукес ще бъде заменен от американеца Стивън Тийди, който в момента е главен оперативен директор на Юкос. В сряда Московският арбитражен съд постанови, че Юкос трябва да плати 3,5 млрд. долара данъчни задължения за 2000 г., а вчера ръководството на компанията предупреди, че тя може да фалира преди края на годината.

Събитията около петролната компания Юкос няма да повлияят на руския износ на петрол, заяви вчера министърът на енергетиката на САЩ Спенсър Ейбрахам, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че впечатлението му от неговите срещи с представители на руското правителство е, че то възнамерява да увеличи доставките на петрол на световния пазар, както и да изнася горива, включително втечнен прироред газ, за САЩ.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес