Отменена е визитата на двама руски министри в Турция

Франция разкритикува "неприемливата" турска намеса в Либия

Планираната среща между Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров пропадна.

Отменено бе насроченото посещение в Турция на руските министри на външните работи и на отбраната, които трябваше да преговарят там за ситуацията в Либия и Сирия, където двете страни подкрепят противоположни лагери.

За отменената визита съобщи Анкара в неделя.

Първият дипломат на Русия Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу се очакваше да пристигнат в Истанбул, както бе договорено от президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Визитата бе анонсирана в събота от двете външни министерства.

Турското външно министерство съобщи в неделя, че външният министър на страната Мевлют Чавушоглу е разговарял същия ден със Сергей Лавров по телефона и двамата са се разбрали да продължат контактите между дипломатите от двете страни, а срещите на министерско равнище да се състоят "на по-късна дата".

Турция и Русия, чиито лидери се сближиха през последните години, подкрепят противоположни страни в Либия, потънала в хаос след падането на Муамар Кадафи през 2011 г. Турция - наред с Катар - подпомага правителството на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, признато от ООН, което враждува със силите на маршал Халифа Хафтар, силния човек в източните региони, подкрепян по-специално от Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Анкара достави на ПНС самолети, изпрати му сирийски наемници, военни съветници и дронове, което даде на Триполи възможност да преобърне съотношението на силите и да постигне нови военни успехи през последните седмици, припомня АФП.

В Сирия Турция и Русия полагат усилия да стигнат до политическо решение, при все че двете страни подкрепят противоположни лагери и тук. Иран и Русия подпомагат президента на Сирия Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф се очаква да пристигне в Истанбул, за да преговаря в понеделник с турски представители, съобщи турски дипломатически източник.

Междувременно Париж втвърди тона срещу намесата на Турция в Либия, като разкритикува нейния "неприемлив" интервенционизъм и увери, че Франция не може да остане безучастна, предаде Франс прес, като цитира Елисейския дворец.

Франция, която от месеци насам атакува все по-често турските регионални амбиции, се възмущава от "все по-агресивната и непреклонна политика на Турция със седемте турски кораба, застанали на позиции край бреговете на Либия, и нарушението на оръжейното ембарго".

"Турците се държат неприемливо, като инструментализират НАТО, и Франция не може да остане безучастна", допълва президентската канцелария.

Еманюел Макрон вече разговаря по въпроса тази седмица с американския президент Доналд Тръмп и "в близките седмици ще бъдат разменени мнения по темата с партньорите от НАТО, ангажирани на място", добавя Елисейският дворец.

Френският президент вече изрази съжаление по повод мълчанието на НАТО, в която членува и Турция, за турските военни офанзиви срещу кюрдските милиции в Сирия - съюзници на Запада в борбата срещу тероризма в Сирия. Тогава, през ноември, той заяви, че НАТО е "в мозъчна смърт".

В петък ЕС поиска подкрепа от НАТО, за да осигури спазване на оръжейното ембарго в Либия, след като турската армия възпрепятства проверката на подозрителен кораб.

Наличието на офшорни газови находища в региона изостря апетитите.

Франция отрича публично, но се подозира, че е подкрепяла Хафтар, чийто съюзник е Русия.

През ноември Турция сключи оспорвано споразумение с либийските власти, за да може да проучва запасите от въглеводородни горива в Източното Средиземноморие.

Наред с много крайбрежни страни Гърция разкритикува турско-либийското споразумение, което съществено разширява континенталното плато на Турция.

Освен това Анкара извърши неотдавна проучвателни сондажи близо до Кипър, с което предизвика протести от съседните страни - Кипър, Гърция, Египет, също и от ЕС, който заплаши Турция със санкции, добавя АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят