Отменени обвинения срещу задържани в Гуантанамо поставя трибуналите под съмнение

Отменени обвинения срещу задържани в Гуантанамо поставя трибуналите под съмнение

Военни съдии в американския затворнически лагер в Гуантанамо бей, Куба, отмениха обвиненията за военни престъпления срещу помощник на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен и срещу канадец, обвинен в убийство на американски войник, предаде СиЕнЕн.

И двете обвинения, които се гледаха в понеделник, бяха отхвърлени поради липса на доказателства.

Омар Кадр е обвинен за убийството на американския войник Кристофър Джеймс Спиър, който бил нападнат в Афганистан през 2002 г. по време на разузнавателен патрул. По това време Кадр е бил на 14 или 15 години и е един от най-младите затворници в Гуантанамо.

Салим Ахмед Хамдан, бивш шофьор и охранител на Осама бин Ладен, беше сред централните фигури във връзка с постановено от Върховния съд на САЩ през 2006 г. определение, което отмени използването на военни трибунали за съд на заподозрени терористи. Съдът постанови, че трибуналите са неконституционни, тъй като не позволяват на затворниците да оспорват задържането си пред американските власти.

В отговор Конгресът прие нов закон, който дава ограничени права на задържаните да обжалват всяко обвинение.

Съгласно новата система на военно правораздаване, задържаните са квалифицирани като “вражески бойци извън закона” (unlawful enemy combatants). В процесите на предишните извънредни трибунали, те бяха съдени в качеството си само на “вражески бойци”. 

Салим Ахмед Хамдан, задържан в Афганистан през ноември 2001 г., бе обвинен в заговор и материална подкрепа за тероризма на 10 май 2007 г. от извънреден военен трибунал в американската военномороска база Гуантанамо. Той вече бе обвинен в заговор през юли 2003 г. от предишен извънреден военен трибунал, чиято законност той обжалва.

В понеделник кап. Кийт Олред прецени, че правителството на САЩ не е успяло да предостави доказателства, че Хамдан е "вражески боец извън закона", както изисква новото законодателство.

По същия начин вероятно ще бъдат третирани случаите на още близо 380 задържани, с което системата на трибуналите остава в нормативен вакуум, докато адвокатите на администрацията на Буш не изяснят ситуацията, отбелязва ББС.

Австралиецът Дейвид Хикс, който бе задържан без обвинения в базата Гуантанамо от януари 2002 г. до март т.г., пледира виновен за оказване материална подкрепа на Ал Каида. Той бе осъден на 9 месеца затвор, който му бе позволено за излежи в родината си. Очаква се да бъде освободен през декември.

Споделяне

Още от Свят