Отменя се Законът за публично-частното партньорство, бил ненужен

Министерският съвет е решил да предложи на парламента да  отмени Закона за публично-частното партньорство, тъй като е неработещ, ненужен и рестриктивен. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след правителственото заседание в сряда.

 

Решението за отмяна на приетия преди около година и половина закон идва след като в началото на февруари премиерът Пламен Орешарски се обяви за отпадането му, защото в сегашния си вид той по-скоро възпрепятствал публично-частното партньорство. В същото време само преди ден Българската стопанска камара препоръча на кабинета проблемите на икономиката ни да се решат с повече публично-частни партньорства и пазарен подход.

 

Според правителството обаче приетият от ГЕРБ Закон за публично-частното партньорство все още не е приложен и направен анализ показал, че той напълно ненужен и рестриктивен, защото обектите към които се отнася са много малки - паркинги, гаражи, зелени площи, паркове, каза министърът. За големите обекти се прилага законът за концесиите, допълни тя.

 

По думите на Терзиева Законът за публично-частното партньорство е разписан така, че вместо да облекчава инвеститорите, допълнително ги затруднява, препраща ги към много голяма и тромава процедура. Съществуващите останали закони регламентират реда, по който могат да се създават такива публично-частни формирования, смята тя. По думите ѝ, всяка община има разработени свои правила за публично-частно партньорство, Европейският съвет приел директиви относно публично-частно партньорство, по които България ще започне работа.

 

Терзиева съобщи още, че на заседанието на кабинета са разглеждани административните режими, които могат да бъдат премахнати, за да се облекчи работата на бизнеса.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи решението като "скандално". Според нея, от действията на кабинета може да се направи извод, че управляващите не искат да има състезателна процедура за избор на партньори от частния сектор, а те да бъдат посочвани по лична преценка и по нечие указание.

 

Отпадането на критерия "икономически най-изгодна оферта" означава, че цената и другите критерии ще се определят на тъмно, по лична преценка, коментира Павлова. По думите ѝ "явно някой "важен" проект не може да мине и затова отменят цял закон".

 

По думите ѝ , абсолютно несъстоятелен е и аргументът, че понеже досега нямало сключени договори за публично-частни партньорства по този закон, следователно той не работи и трябва да бъде отменен.

 

Павлова припомня, че текстовете са в сила едва от началото на 2013 г., когато политическата обстановка у нас е била извънредна, а на власт през миналата година са били последователно три правителства.

Споделяне
Още от Бизнес