Отноно сражения между милиции в либийската столица Триполи

В Триполи от снощи се водят въоръжени сблъсъци между милиции в редица квартали на либийската столица, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС в петък.

Стълкновенията започнали след смъртта на лидер на една от милициите, който вчера издъхнал от раните си. Той бил ранен във вторник на пропускателен пункт, държан от отряд бивши бунтовници в източния квартал Суг ал Джома.

За да отмъстят за смъртта на водача си въоръжени бойци от милицията му дошли от град Мисрата с джипове с противовъздушни оръдия.

Телевизия "Ал Арабия" съобщи за двама убити и 20 ранени в боевете. Сред пострадалите има местни жители, които са попаднали под кръстосан огън.

Боевете се водят на около километър от посолствата на Великобритания и Русия. Околни сгради са пострадали от стрелбата, включително посещаваният от чуждестранни дипломати и бизнесмени хотел "Радисън".

Преходните власти на Либия се затрудняват да сформират професионална армия и полиция. Те редовно прибягват до помощта на бившите бунтовници, които свалиха от власт Муамар Кадафи през 2011 г., но не успяват да ги контролират.

Бившите бунтовници са се организирали в милиции и контролират различни квартали на либийската столица.

Правителството взе решение от началото на 2014 г. да прекрати субсидирането на всички бивши бунтовници, които не започнат официално служба в държавните структури.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят