САЩ заловиха в Либия лидер на "Ал Каида"

Издирваният Абу Анас ал Либи от снимка на ФБР

Американски специални части са заловили в Либия, в събота, един от ръководителите на "Ал Каида", издирван за атентатите в посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., взели 224 жертви, предадоха световните агенции. Това е станало в акция, паралелна на проведен удар в Сомалия срещу ислямски екстремисти от организацията "Аш Шабаб", поела отговорност за нападението в мол в Найроби, при който загинаха над 130 души.

 

От Триполи заявиха, че не са били информирани от САЩ за провеждането на тяхна акция на територията на Либия и са поискали обяснения от Вашингтон за случая.

 

Заловеният е Нази Абдел Хамид ал Рукай, наричан Абу Анас ал Либи, за чиято глава ФБР е обявило награда от 5 млн. долара..

 

Той е бил пленен жив край Триполи при съвместна операция на ЦРУ и ФБР и се намира в американски арест. Според разказ на брат му Набил, Ал Либи паркирал колата си пред къщи след утринната молитва, когато три автомобила го оградили под погледата на съпругата му, която си била вкъщи. Нападателите счупили стъклото на колата и отнели оръжието му, след което го извлекли от колата и го откарали в неизвестна посока.

 

Предполага се, че 49-годишният Ал Либи се е върнал в Либия по време на гражданската война през 2011 г., когато беше свален и убит диктаторът Муамар Кадафи.

 

В комюнике либийското правителство каза, че следи информациите за "отвличането на либийски гражданин" от американските власти.

 

Либийските граждани трябва да бъдат съдени в своята страна, каквито и да са обвиненията срещу тях, подчерта правителството на северноафриканската държава. То припомни, че Либия и Съединените щати имат стратегическо партньорство, по-конкретно в сферата на сигурността и отбраната.

 

По повод американските операции в Северна Африка срещу терористични групировки държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че терористите "може да избягат, но не могат да се скрият", предаде АП.

 

Цел на атаката на американските "тюлени" над базата на "Аш Шабаб" е била да се залови заподозрян терорист, но след яростна престрелка, военно-морските сили на САЩ са прекратили операцията. Предполага се, че издирваният екстремист е загинал в

престрелката, но това не е потвърдено.

 

Кери заяви по време на посещението си в Бали, че американските операции трябва ясно да покажат, че САЩ няма да се откажат да търсят отговорност от извършителите на терористични действия. "Членовете на Ал Каида и на други терористични организации може да избягат, но не могат да се скрият", каза държавният секретар на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят