Либийският премиер бе отвлечен и освободен от враждуващи групировки

Похищението било резултат от политически съперничества, които нямало да засегнат сигурността в Либия

Либийският премиер в момента на задържането, показан от телевизия "Ал Арабия"

Либийският премиер Али Зейдан бе отвлечен рано сутринта в четвъртък от въоръжени лица и отведен в неизвестна посока. Няколко часа по-късно Зейдан бе освободен. Информацията за развоя на събитията, за извършителите и евентуалните им връзки с официални либийски институции, както и за освобождаването на премиера, е все още непълна и противоречива.

Задържането на либийските политици може да означава опит за преразпределяне на властта в Либия между групировки от бивши революционери, коментират неназовани наблюдатели пред осведомителните агенции.

Отвличане или арест?

Зейдан е бил арестуван призори в хотел "Коринтия", където се помещава офисът му, от бивши бунтовници, които го обвиняват за ролята на правителството в залавянето на лидер на Ал Каида, пленен в събота в Триполи от американски командоси.

Али Зейдан "беше арестуван след изявлението на (държавния секретар на САЩ) Джон Кери за залавянето на Абу Анас ал Либи и след като той каза, че либийското правителство било в течение на операцията", обяви говорител на групата "Оперативен щаб на либийските революционери", цитиран от Ройтерс.

Все още не е ясно дали и доколко действията на тази група са свързани с официални либийски правителствени или правораздавателни институции. От т. нар. Оперативен щаб на либийските революционери твърдят, че са имали заповед за задържане от генералната прокуратура. Главната прокуратура обаче отрече да е издавала заповед за арестуването на премиера и заяви, че Зейдан е отвлечен и отговорните за това ще бъдат наказани според закона.

Според представител на бунтовническия щаб арестът бил извършен съгласно предвиденото в наказателния кодекс, когато става дума за престъпления, "застрашаващи съществуването и сигурността на държавата". Групировката от бивши бунтовници, макар да няма официален статут, на практика участва дейно в операции, провеждани от различни управления на вътрешното министерство, за което се твърди, че също е свързано със задържането на Зейдан, посочва ИТАР-ТАСС.

Освобождаването

Няколко часа по-късно либийският премиер се появи по телевизията. Той бе показан как пристига в кабинета си.

Правителственият говорител Мохамед Каабар подчерта, че Зейдан не е бил пуснат на свобода от похитители си, а е бил освободен. "Той се чувства добре. По-късно ще разкажем как е бил пленен и как е преминала операцията по освобождаването му", допълни Каабар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В освобождаването на отвлечения премиер са се включили бивши революционни бойци, заяви за независимата либийска осведомителна агенция "Солидарност" висш представител на службите за сигурност, цитиран от ДПА. Революционерите от район Форнадж мирно влязоха в щаба на Управлението за борба с престъпността и упражниха натиск върху органите, които го бяха задържали, за освобождаването му. Това и стана, каза ръководителят на Висшата комисия по сигурността Хашем Бишр.

Либийското правителство няма да се поддаде на шантаж, заяви в комюнике вицепремиерът Садик Абдулкарим Абдулрахман, определяйки отвличането на Зейдан като престъпно деяние. Всички виновни за това престъпление ще понесат своята отговорност, отговорност ще понесат и всички, които извършват посегателство върху държавната сигурност, заяви либийският министър на правосъдието Салах Башир Маргани.

Според либийския премиер отвличането му няма да навреди на сигурността в страната

По-късно в лично изявление либийският министър-председател Али Зейдан каза, че краткото му отвличане няма да се отрази отрицателно на сигурността в страната, предаде ДПА.

"Службите за сигурност изпълняват дълга си да бдят за сигурността на гражданите (на Либия) и чужденците", посочи Зейдан. Според него краткото му похищение е било част от "политически съперничества, които няма да засегнат сигурността в Либия".

Той благодари на армията и полицията за участието им в неговото освобождаване. По думите му "силите за сигурност са основа на либийската държавност и обезпечават стабилността в страната".

"Либийците имат нужда от мъдрост . . . не от ескалация . . .за да се справят с тази ситуация", каза Зейдан на предавано по телевизията правителствено заседание. Той благодари на някои бунтовници, помогнали за освобождаването му, и ги призова да се присъединят към редовните въоръжени сили, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят