Отново не достигат ваучери за храна в края на годината

Отново не достигат ваучери за храна в края на годината

Асоциацията на операторите на ваучери за храна сигнализира във вторник, че квотата за издаване на купоните е на изчерпване три месеца преди края на годината. Финансовото министерство трябва да увеличи тавана с 68.4 млн. лева за 2012 г., в противен случай 345 хиляди служители ще останат без полагащите им се ваучери за храна и напитки и то в периода на зимните празници.

Всяка година финансовото министерство определя таван за сумата, която работодателите могат да дават на служителите си под формата на ваучери за храна. Сумата от 60 лв на човек за месец, не се облага с данъци и осигуровки – т.е. държавата освобождава от данъци 180 млн. лева (квотата за 2012). Работодателите пък си приспадат стойността на раздадените ваучери от облагаемата печалба. Условието за работодателите при прилагането на ваучерната система е талоните да са допълнение към основната заплата, но не и да се приспадат.

 

Според проучване на консултантската компания К2, поръчано от асоциацията, положителният нетен ефект за бюджета от предложението за увеличението на квотата до края на годината се изчислява на 724 000 лева. В същото време, ако фирмите сами поемат разходите по издаване на ваучери за храна на служителите си за периода октомври - декември, разходите им ще се увеличат с 19.5 млн.лева.

 

Според проучването използването на ваучери създава със 7 на сто по-високо потребление на храна. При други равни условия за 2012 г. това означава около 12.6 млн. лева по-високо потребление и 2.1 млн. лева приход от ДДС за бюджета. От страничните ефекти (чрез семейното преразпределение) 4 млн. лева отиват за храна, а 41 млн. лева за други покупки или спестявания.

 

Според Арно Мартена, председател на Асоциация на операторите на ваучери за храна, за тази година квотата трябва да е поне 240 млн. лева (сега е 180 млн. лева), а за следващата година с 20 на сто повече.

 

Проблем с привършване на квотата за ваучери за храна имаше и миналата година, но финансовият министър Симеон Дянков категорично отказа да я увеличи. "Няма да позволя да се наруши финансовата дисциплина предизборно. Тоя номер не е минавал, не минава и сега и няма да минава и в бъдеще, докато аз съм финансов министър”, заяви Дянков в края на 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?