Отново привикаха столичния кмет Софиянски в следствието

Столичният кмет Стефан Софиянски бе привикан във вторник в Столичната следствена служба на ул. “Майор Векилски”, съобщи БНР.

След като излезе от следствието, кметът каза, че му е било конкретизирано обвинението, свързано със сделката на община “Лозенец” с бизнесмена Еди Минасян от 1990 г., т. е. по времето, когато кмет на общината е бил Софиянски.

Столичният кмет уточни още, че не е давал нови показания или нови данни, свързани с обвинението.

Адвокатът на обвиняемия Даниела Доковска допълни, че не на нея и клиента ѝ не им е било съобщено дали разследването е приключило.

Обвинението срещу Софиянски е за длъжностно престъпление и е свързано с договор за съвместна дейност, подписан през 1990 г. между тогавашния кмет на район "Лозенец" и бизнесмена Еди Минасян, с който се дава имот в местността "Погребите" за  дискотека.

Договорът е прекратен през 1997 г., когато тече първият мандат от столичното кметуване на Софиянски.

На въпрос на журналисти как оценява тези действия на прокуратурата, столичният кмет припомни думите на заместник-главния прокурор Христо Манчев, който каза преди няколко дни по повод делата срещу столичния кмет: "Изчакайте до изборите и ще видите". 

Междувременно стана известно, че Софийският градски съд ще гледа в сряда делото срещу Софиянски за сделката за бизнесцентър "Гурко" 1.

Кметът е обвинен, че не е изпълнил решението на Столичния общински съвет от юли 1997 г., с което е одобрено внасянето на апортна вноска в бизнесцентър "Гурко"1 заедно с правото на строеж и незавършеното строителство на въпросния бизнесцентър. От това за общината като акционер в бизнесцентъра са настъпили щети в размер на 1,035 млрд. неденоминирани лева.

През 2002 г. е сключен договор между Столичната община като продавач и акционерното дружество НИКМИ като купувач за покупко-продажба на 34% от акциите на бизнесцентъра. Кметът е обвинен и в умишлена безстопанственост за това, че година по-късно пакетът акции е продаден на НИКМИ на занижена цена от 2,7 млн. лв. вместо за 3,2 млн. лв., от което общината е била допълнително ощетена.

Споделяне

Още от България