Отново резерви за допълнителните ядрени компенсации

Отново резерви за допълнителните ядрени компенсации

Европейският парламент одобри в четвъртък бюджета на ЕС, част от който е и първият транш допълнителни компенсации за спрените АЕЦ Козлодуй. Той е в размер на 75 млн. евро, а цялата договорена компенсация е 300 млн. евро.

Страната ни обаче няма да може да получи тези пари по ускорената процедура още в началото на следващата година, както се очакваше. За да има достъп до средствата, България ще трябва да премине през специален регламент на обсъждане в комисията по индустрия и енергетика на Европарламента, предаде БНР.

Причина за това са резервите, които са изразили към незабавното пускане на средствата от групата на зелените в ЕП.

Зелените, които са отявлени противници на ядрената енергетика и бяха най-настоятелни за закриването на блоковете в Козлодуй, не са приели отпускането на парите да стане по ускорена процедура и те да бъдат на разположение на българските власти още от януари. Сега предстои процедура по изслушване и докладване в комисията по енергетика и индустрия в ЕП. Тя трябва да приеме специален регламент, който да даде правната база за изплащането на средствата, обясни българският евродепутат Ивайло Калфин, цитиран от БНР. Той ще е един от докладчиците по темата.

"Заради възраженията на някои от политическите групи, по-точно на "Зелените", няма да мине на ускорена процедура, ще мине като нормална процедура през парламента, което ще отнеме от 3 до 4 месеца. Водеща комисия ще е комисията по индустрия и енергетика. Не знам дали за нас е съжаление, че докладчик по този въпрос в комисията ще бъде лидера на партията на зелените Ема Хартс", каза Калфин.

Той добави, че получаването на парите не е застрашено и е само въпрос на време. Калфин подчерта, че те ще трябва да бъдат харчени много внимателно и по правилата, защото догодина Европейската сметна палата ще извърши одит как България, Литва и Словакия са харчили парите за спрените си ядрени реактори и ако има нередности, това непременно ще има и последствия.

Британският евродепутат Джефри ван Орден, който до неотдавна бе докладчик за България и се опитваше да помогне за повторен пуск на реакторите, сега коментира, че с отпускането на допълнителни компенсации, темата за въвеждането на блоковете отново в експлоатация окончателно е приключена. Той обърна внимание на предстоящия одит от сметната палата, преди който България сама трябва да направи свои проверки как са харчени парите, за да не се стигне до установяване на сериозни нередности.

"Боя се, че България в момента няма добри резултати в контрола на еврофондовете и би трябвало да направи повече в тази област. Има сериозни притеснения за това не само по въпроса за парите за "Козлодуй", но и за всички средства, които се отпускат от Брюксел".

Бюджетът на ЕС за 2010 г. ще бъде 141.453 милиарда евро в ангажименти и 122.937 милиарда евро в плащания, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Основното предизвикателство в бюджетна процедура тази година беше намирането на средства за програмата за икономическо възстановяване, която ще струва на ЕС 2.4 милиарда евро за следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?