Отново смъртни заплахи за "Шарли ебдо"

Отново смъртни заплахи за "Шарли ебдо"

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо", срещу чиято редакция бе извършено терористично нападение през януари 2015 г., обяви, че е подал жалба за получени смъртни заплахи в социалните мрежи след публикуване на карикатура на швейцарски ислямолог, обвинен в изнасилване, предаде Франс прес.

Последният брой от миналата сряда съдържаше карикатура на теолога Тарик Рамадан, срещу когото има подадени две жалби за изнасилване, с панталон, деформирал от огромен полов член в ерекция и текст: "Аз съм шестият стълб на исляма".

След това срещу изданието са били отправени смъртни заплахи. По повод на тези заплахи главният редактор на вестника, карикатуристът Рис каза пред радио Европа 1, че след нападението от януари 2015 г. заплахите всъщност не са секвали.

 

"Трудно е да се разбере кога става дума за сериозни заплахи и кога не, но по принцип ние ги вземаме насериозно и подаваме жалба", каза Рис.

Петте стълба на исляма са изповядването на вярата, молитвата, милостинята, постенето през рамазана и поклонението в Мека. Джихадът е смятан за шести стълб от малка част от сунитите, но няма официален статут, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?