Отпада забраната за вода в пилешкото

Отпада забраната за вода в пилешкото

Министерството на земеделието и храните смята да премахне въведеното по времето на управлението на ГЕРБ ограничение за съдържание на вода в птичето месо до 4.3%. Това предвижда проект за промяна на наредба 32 на ведомството, публикуван на сайта му.

 

В него зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев посочва, че "целите, които се поставят с предложения акт са отпадане на разпоредбите, касаещи ограниченията за употребата на хранителни добавки (овлажнители и хидроколоиди), общо съдържание на вода, използването на агенти за задържане на вода и производството на изделия или продукти от птиче месо, чрез инжектиране и центрофугиране на месото".

 

Очакваните резултати от предлаганите изменения и допълнения са създаване на по-добра среда за търговията с птиче месо, аргументира се Гечев. Той допълва, че така се уеднаквява и българското законодателство с европейското.

 

Въведеното по инициатива на земеделският министър на ГЕРБ Мирослав Найденов ограничение за влагането на вода в птичето месо предизвика недоволството на производителите. Те обявиха, че това ги поставя в неравностойно положение спрямо чуждите фирми, които могат да внасят безпроблемно пилешки продукти, обработени с вода, на по-ниски цени.

 

От Асоциацията на месопреработвателите обясняваха, че вода в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене и се оплакаха в Брюксел от наложеното им ограничение.

 

Новата промяна подлежи на публично обсъждане, преди да се приеме. От продуктовия борд "Яйца и птици“ коментираха, че ще предложат на етикетите да се изписва с уголемен и удебелен шрифт съдържанието на вода в продаваното птиче месо и продукти.

Споделяне

Още от Бизнес