Отпадат изцяло визите за Турция

Пълен безвизов режим се въвежда от 23 март, петък, за българските граждани, пътуващи до Турция.

Българите с валидни обикновени паспорти ще могат да влизат, да преминават транзит и да напускат територията на Турция през всички гранични контролно-пропускателни пунктове без визи за срок до 90 дни в рамките на шест месеца.

Това предвижда Спогодбата за изменение на Визовата спогодба между България и Турция от 1993 г., която беше подписана в петък от заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков и от турския посланик в София Мехмет Гюджюк.

С подписването на документа от изискването за транзитни визи се освобождават турските граждани, които имат валидни визи или разрешения за пребиваване, издадени от държави по Конвенцията за прилагане на споразумението от Шенген, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн. Те ще могат да преминат транзит без визи за срок до пет дни.

За турските граждани, които не отговарят на това условие, ще продължат да се изискват визи за транзитно преминаване през България.

Турция е една от страните, които най-често се посещават от българи като място за туризъм. Същевременно българите са втората по големина група туристи след германците, която е посетила Турция през февруари, сочат данните на турския статистически институт.

След Германия и България в класацията се нареждат Русия, Иран, Грузия, Франция и Великобритания. Само през февруари т. г. е бил отбелязан растеж на туристическите посещения от 25,6% спрямо същия месец на миналата година. Това означава, че през този месец Турция са посетили около 787 хиляди чужди туристи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?