Отварянето на архивите на бившите тайни служби ще се обсъжда на международна кръгла маса

Международна кръгла маса в София ще обсъжда мерките в Резолюция 1096 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни режими, съобщиха от фондация Център за плурализъм - България.

Необходимостта от прилагането на резолюция 1096 и по-специално на т.9 от нея за отваряне на архивите на секретните служби ще е основната тема в дискусията, която ще се проведе на 27 и 28 април. ПАСЕ приветства отварянето на архивите на тайните служби за публична проверка в някои бивши комунистически тоталитарни държави и съветва да бъде дадена възможност на засегнатите лица да проверят при молба от тяхна страна досиетата си, се посочва в т.9 от резолюцията.

ПАСЕ препоръчва на страните да разрушат наследството на бившите комунистически режими като преструктурират старите правни и институционални системи, което може да стане чрез демилитаризация, децентрализация, демонополизация, приватизация и премахване на бюрокрацията в тези страни.

Форумът, организиран от фондациите Отворено общество и Център за плурализъм-България, ще премине под мотото "Резолюция 1096 на ПАСЕ и проблемите при прилагането ѝ в някои страни от бившия социалистически лагер".

Сред чуждестранните участници ще бъдат федералният пълномощник за документите на Министерството на Държавна сигурност (ЩАЗИ) на бившата ГДР, директорите на Службите за документиране и проучване на престъпленията на комунизма в Чехия и Словакия, президентът на Националния съвет за изучаване на архивите на румънската тайна полиция Секуритате, вицепрезидентът на полския Институт за национална памет, представители на унгарската Служба за исторически архив и на Центъра за антивоенна акция в Югославия, журналисти от Германия и САЩ и др.

На кръглата маса ще бъдат представени и журналистически разследвания, публицистика и обществени реакции на прилагането на т.9.

За повече информация организаторите предлагат електронен адрес [email protected].

© Copyright Mediapool

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?