Отварят се 27 спешни кабинета през февруари

Двадесет и седем спешни кабинета в 14 области в страната започват работа през този месец, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев във вторник при откриването на първия спешен кабинет в Бобов Дол. В него ще дежурят 20 медици. Останалите кабинети ще отворят врати до 5 февруари.

По този начин здравното министерство ще осигури денонощен достъп до медицински грижи на хората от малките населени места, където лечебните заведения за болнична помощ ще сключат по-малко договори по клинични пътеки с НЗОК и може да затворят или да се преобразуват.

Лекарите, които ще работят в тези кабинети, ще получават по 100 лв. за 12-часови дежурства.

Спешните кабинети, които ще заработят до дни са в Елена, Полски Тръмбеш, Кула, Бяла Слатина, Козлодуй, Дряново, Ардино, Крумовград, Берковица, Радомир, Брезник, Трън, Белене, Левски, Никопол, Червен бряг, Кнежа, Котел, Мадан, Рудозем, Гълъбово, Чирпан, Тополовград, Ивайловград, Любимец, Елхово

Спешни кабинети ще продължат да се разкриват навсякъде в страната, където има нужда, съобщиха от здравното министерство.

Междувременно инициативен комитет за запазване на болницата в град Левски организира протестен митинг във вторник на гаровия площад под наслов "Искаме си болницата".

Лечебното заведение разполага с 5 отделения, но това по вътрешни болести може да бъде затворено, тъй като болницата не може да си намери втори специалист кардиолог.

Болницата обслужва жителите на Общините Левски и Летница, Свищов и Павликени. Най-близкото здравно заведение е в Плевен на 50 км.

В град Левски има Спешна помощ, но тя разполага само с две линейки, твърдят медиците.

Споделяне

Още от България