Отворена граница между ЕС и Северна Ирландия след Брекзита едва ли ще има

Отворена граница между ЕС и Северна Ирландия след Брекзита едва ли ще има

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че практически и правно ще е "изключително трудно" да се намерят начини да се поддържа отворена границата със Северна Ирландия след Брекзита дори това да се подкрепя от ЕС, предаде Ройтерс.

Границата между Република Ирландия като член на ЕС и британската провинция Северна Ирландия ще бъде единствената сухоземна граница между Обединеното кралство и съюза след Брекзита. Британският премиер Тереза Мей казва, че би искала границата да остане максимално безпрепятствена; ЕС също призовава да се избегне "строга граница". Тъй като обаче точният характер на бъдещите връзки на Великобритания със съюза остава неясен, решенията по граничния въпрос предстои да бъдат намерени.

"От срещите си в Брюксел и други места останах с впечатлението, че има истинско разбиране за проблемите, които се отнасят единствено до Ирландия, съчувствие и добра воля", каза Варадкар на конференция. "Превръщането им в закони обаче ще е трудно", призна той.

Варадкар, който пое премиерския пост от Енда Кени миналия месец, подкрепи позицията на предшественика си, че Дъблин трябва да поиска конкретна помощ от ЕС за справяне с икономическите последици от Брекзита за страната му. "Ясно е, че Брекзит е голям икономически риск за Ирландия, ако доведе до постоянна промяна в правилата за търговия между нашите две държави", каза Варадкар. Ирландският премиер добави, че страната му ще настоява това да бъде признато от ЕС.

Мей и Варадкар са обсъдили снощи по телефона ситуацията в Северна Ирландия преди изтичането на срока за решаване на въпроса за подялбата на властта в британската провинция. Двамата са потвърдили решимостта си да се ангажират с партиите в Северна Ирландия за постигане на политическа стабилност, съобщиха канцеларията на британския премиер, цитирана от ДПА.

Агенцията припомня, че ако до 16 ч. утре страните не се договорят, провинцията ще попадне под прякото управление на Лондон за толкова време, колкото е необходимо.

В резултат на мирното споразумение от 1998 г. Северна Ирландия започна да се управлява от задължителна коалиция между юнионисти и националисти - режим, който Лондон на няколко пъти прекъсна, за последен път - през 2007 г.

Коалицията между републиканците от партия "Шин фейн" и Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която управляваше Северна Ирландия до януари, се разпадна след оставката на заместник-първия министър от "Шин фейн" Мартин Макгинес (по-късно починал след боледуване). Той се оттегли в знак на протест срещу измамническа според него схема за субсидиране на енергията от възобновяеми източници, въведена от първата министърка от ДЮП Арлин Фостър.

В началото на март се състояха избори за регионален парламент. Оттогава двете партии не успяват да се разберат, тъй като "Шин фейн" е против Арлин Фостър да се върне на премиерския пост, докато не се изясни въпросът със субсидиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?