"Oтвратителен" рекламен клип на Тръмп заформи нов скандал

Обсебеността на Доналд от имиграцията може да има обратен ефект

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп бе остро разкритикуван заради предизборен клип, в който се прави връзка между демократите и имигрантите, от една страна, и тежката престъпност, от друга. Някои републиканци осъдиха видеото, нарекоха го "отвратително" и казаха, че от три десетилетия това е политическата реклама, най-силно насаждаща расово разделение, съобщи Ройтерс.

Видеото, което Тръмп разпространи чрез Туитър, съдържа кадри с Луис Бракамонтес, нелегален имигрант от Мексико, осъден през 2014 г. за убийство на двама полицаи в Сакраменто.

Говорейки на английски със силен акцент, той заявява в съдебната зала, че би убил още полицаи. Появяват се кадри с мигранти като препратка към колоната от централноамериканци, тръгнали към САЩ, и се задава въпросът: "Кого ли още ще пуснат демократите?".

Клипът завършва с надписа: "Президентът Доналд Тръмп и републиканците правят Америка отново безопасна" - вариация на познатия предизборен лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".


Според американски медии клипът е платен от кампанията за преизбиране на президента Тръмп. 

Сенаторът републиканец Джеф Флейк, един от най-известните критици на президента в собствената му партия, нарече рекламата "отвратителна" и заяви, че всички републиканци трябва да я осъдят.

Том Перез, председател на Националния комитет на Демократическата партия, каза, че клипът отвлича вниманието от истинските проблеми и е пример за това, че Тръмп разделя нацията.

Тръмп не за пръв път използва Бракамонтес в политически реклами. Той се появи през януари и във видео, свързано с първата годишнина от встъпването на президента в длъжност.

Обсебеността на Доналд от имиграцията може да има обратен ефект

Вчера американският президент потвърди отново непреклонната си линия за имиграцията, но някои републиканци биха искали той да премести фокуса върху икономиката, за да не отблъсне избирателите от предградията и да не мобилизира латино-общностите срещу Републиканската партия, отбелязва американският сайт "Политико".

Според водещи републикански представители в партията се засилват опасенията от твърдолинейната риторика на Тръмп за граничната сигурност, която той използва почти всекидневно в последните три седмици. Действайки според убеждението, че твърдата риторика за имиграция може да активизира достатъчно републиканци, за да се предотврати "синя вълна" от избиратели-демократи на междинните избори, през последните три седмици Тръмп обявява с шеметна скорост рестриктивни имиграционни политики и прави погрешни изявления за кервана от мигранти от Централна Америка, посочва сайтът.

Президентът заяви вчера, че възнамерява да предприеме следващата седмица изпълнителни действия, за да спре "злоупотребата" с американската система за предоставяне на убежище. Планът може да включва създаване на големи палаткови лагери на южната граница, целта на които ще е мигрантите да бъдат държани неопределено дълго и да им е по-трудно да останат в страната, пише в. "Вашингтон пост".

Тръмп обаче не съобщи други подробности, а повтори необоснованите си твърдения от последните седмици, че колоната от мигранти от Централна Америка, поели на север през Мексико пеш, е непосредствена заплаха за националната сигурност, и нарече групата, в която има много семейства с деца, "нашествие", допълва вестникът.

С наближаване на междинните избори Тръмп подхвана любимото си послание: "Бойте се от имигрантите!", пише в. "Ню Йорк таймс". Имиграцията и досега беше въодушевяваща тема за президента, а сега, когато е възможно републиканците да претърпят значителни загуби на предстоящите междинни избори, той се отдаде напълно на мрачна, антиимгрантска риторика с надежда, че подхранването на страховете ще насърчи избирателите да отхвърлят демократите, подчертава вестникът".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят