Овчаров би бил “доволен” Вальо Топлото да си каже покровителите

Овчаров би бил “доволен” Вальо Топлото да си каже покровителите

Енергийният министър Румен Овчаров (БСП) би се радвал, ако бившият изпълнителен директор на “Топлофикация-София” Валентин Димитров, разследван за пране на пари и източване на дружеството, сключи сделка с прокуратурата за издаване на политическите си покровители. Това каза Овчаров в четвъртък пред бТВ. “На мен ми омръзна да заявявам, че не съм камила”, допълни министърът, сочен от опозицията за покровител на Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.

Наскоро обаче адвокат на Вальо Топлото, каза че клиентът му няма намерение да сключва споразумение с прокуратурата. На този етап свидетелствата за “политически чадър” над бившия шеф на “Топлофикация” са косвени - подхвърлено писмо на арестанта, очакващ подкрепа от “Р.Овч.” и намерен в сейф плик с пари, предполагаемо изпратени на Димитров от бившия шеф на Столичния общински съвет Антоан Николов.

Овчаров каза, че държавата не бяга от отговорност за случващото се в “Топлофикация - София”. Според него обаче, за да може да поеме тази отговорност, държавата трябва да стане мажоритарен собственик на дружеството, в което в момента държи 42 на сто чрез “Булгаргаз”. Министърът посочи, че ако Столична община е готова на такъв ход, има механизми да стане това, но няма как “с някакви хватки непрекъснато да се прехвърля отговорността на държавата, а от друга страна, да се държат лостовете за управление”.

Факт е обаче, че въпреки натрупаните от “Топлофикация-София” дългове от над 130 млн. лв. към “Булгаргаз”, Овчаров не е предприел конкретни действия по искането на несъстоятелност на дружеството или предявяване на претенции към част от акциите като размяна на дълга, по какъвто начин газовото дружество придоби сегашната си част от капитала на столичното парно.

“Готов съм да обсъждаме всякакви варианти на управление на дружеството - и съвместно, само че тогава е необходимо да имаме достатъчно коректни взаимоотношения, и държавата да си поеме ръководството за това дружество, а и ако намерим някакъв механизъм, изцяло общината да си поеме ръководството”, коментира Овчаров.

Според запознати вариант за решаване на проблемите с мениджмънта на “Топлофикация-София” би бил и изтегляне на “Булгаргаз” както от акционерно участие, така и от доставките на природен газ за производството на топлоенергия. Възможно било дружеството да бъде оставено директно да се договоря с “Газпром” за цени и обеми, каквато опция съществува с либерализацията на енергийния пазар за стопанските потребители от 1 януари 2007 г.

Овчаров се разграничи от кадровия проблем в борда на директорите на столичното парно, двама от чиито членове са в оставка в знак на протест срещу назначението на новия директор на дружеството Наско Михов, избран от Столичния общински съвет (СОС) с гласовете на БСП и НДСВ.

“Очакваме СОС да избере новите си хора. Същият този СОС със същия този кмет определиха комисия, критерии, шорт листа с кандидати. Никой от БСП не е участвал никъде. И на мен ми приписват, че сегашният управител - Наско Михов - бил мой човек. Ама аз не участвам нито в едно от тези мероприятия”, казва Овчаров.

В същото време общински съветници на БСП  заявиха пред Mediapool, че чакат становището на министъра, който е председател на БСП-София, за да обявят своята кандидатура за член на борда на топлофикацията. Очаква се това да стане в петък, когато свой кандидат ще номинират и ССД, Демократи за София и “Гергьовден”. Общинските съветници се разбраха неофициално за политически избор на новите членове в управата на “Топлофикация-София”, въпреки че това противоречи на наредба на СОС, предвиждаща конкурс.

Овчаров обясни, че съпартийците му в СОС нямало как да подкрепят Стоян Тодоров, одобрен от общинска комисия и от кмета Борисов за шеф на столичната топлофикация. Това е “чисто политическа кандидатура, издигната от СДС, ДСБ и кмета”, обясни министърът.

Той добави, че Стоян Тодоров е бил главен секретар на МВнР при кабинета на СДС и има реално участие в уволнението на “десетки професионални български дипломати”.

“Да искате БСП да подкрепи такава кандидатура е нещо прекалено”, допълни министърът на икономиката и енергетиката.

По повод исканата му оставка, Овчаров заяви, че ако опозицията има възможност да събере необходимите подписи за повдигане на въпроса в Народното събрание, нека там се прави дебат по този въпрос. “Само че те не са заинтересовани от този дебат, защото ще стане ясно кой въведе цялата тази система, кой е отговорен за управлението на столичната "Топлофикация" за всичките тези години. А те не са заинтересовани тези истини да излязат на бял свят”, заяви Овчаров.

Помолен да коментира критиките на президента Георги Първанов, че важни за държавата решения се вземат в тесния кръг на Политическия съвет на тройната коалиция, Овчаров каза, че няма друг механизъм, по който да могат да бъдат координирани действията на трите управляващи партии. Той обаче посочи, че “съветът на цялата коалиция не може да се превръща в орган, който взема оперативни решения”. Според  него съветът трябва да решава ключови политически въпроси, но “той не може да бъде орган, който да казва - този ще бъде назначен там, пък онзи ще бъде назначен тук”. В момента обаче практиката е именно такава.

Овчаров посочи, че президентът “очевидно е имал предвид, че някои от решенията, които взема съветът на коалицията, по-скоро преминават във втората плоскост и съветът коалицията трябва да се освободи от тях”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес