Овчаров договори пари от фонд "Козлодуй" за нови проекти

Допълнително финансиране от Международния фонд "Козлодуй" за три проекта в атомната ни централа, договори министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров на провелата се в четвъртък в Лондон 13-та сесия на Асамблеята на донорите на фонда, кокйто се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Предложението на Очваров бе за допълнителни 11,84 млн. евро за изпълнение на проект „Преработка и конденциониране на твърди радиоактивни отпадъци с висок фактор на намаляване на обема”. Други 20 млн. евро се искат за изпълнение на програмата за извеждане от експлоатация на двата блока, чийто срок е до края на 2011 г. За изграждане на топлоцентрала „Козлодуй” пък са необходими 39 млн. Евро, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Всички тези искания бяха одобрени,допълниха от ведомството

Отделно бяха подписани пет споразумения на обща стойност 55 млн. евро в рамките на План за изпълнение на стратегията за намаляване на отрицателните последици от по-ранното извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Те имат отношение към ТЕЦ „Марица Изток 2”, НЕК, изграждане на газопровод в Силистра, рехабилитация на уличното осветление в 20 общини, саниране на обществени сгради и др., допълниха от  МИЕ.

Обсъдено е и предложение за промяна на Меморандумите за безвъзмездна помощ по две кредитни линии, финансирани от фонда – проекти за енергийна ефективност и ВЕИ в частния сектор и за жилищни сгради.

Международният фонд “Козлодуй” управлява безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС по линия на ФАР и Швейцария за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Договорената безвъзмездна помощ възлиза на 550 млн. евро, които се предоставят на 4 транша за периода 2000-2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?