Овчаров лансира Кадиев като "типаж" за лидер на БСП

Овчаров лансира Кадиев като "типаж" за лидер на БСП
Лидерът на софийската организация на БСП и депутат Румен Овчаров обяви, че политическата и партийната му кариера е завършила. Нямам амбиции, че Румен Овчаров може да бъде символът на промяната в БСП, заяви той в петък пред БНТ и предложи Георги Кадиев като ново лице на партията.

С мотива, че не бива да се допуска промяната в БСП да стане подмяна, по-рано тази седмицата Овчаров оттегли намерението си да подаде оставка от лидерския пост на БСП – София. Той обеща да напусне поста миналата година, като призова към същото и председателя на БСП Сергей Станишев. Станишев обаче отказа да се оттегли, като обяви, че започва промени в БСП и успя да спечели достатъчно мнозинство на проведения през есента партиен конгрес.

"Трябва да бъдем много наясно, че политическата или партийната кариера на Румен Овчаров е завършила. Дали тя ще завърши във времевите граници на близките два или три месеца, както трябваше да се случи при подадената ми оставка, или ще завърши в някакъв малко по-широк, няколко месеца или година по-дълъг период от време, това според мен няма никакво значение. Нямам амбиции, нямам разбирането, че Румен Овчаров може да бъде символът на промяната в БСП", заяви Овчаров пред БНТ.

Той обаче обясни, че като лидер на БСП -София е успял да покаже пътя на истинската промяна чрез кандидатурата на Георги Кадиев за столичен кмет.

Макар че Кадиев загуби изборите, Овчаров смята, че е направена една модерна кампания и е показано на практика каква трябва да бъде промяната в БСП.

Според Овчаров промяната, предлагана от Станишев, е по-скоро подмяна. Няма как хората да повярват, че БСП е станала чиста, морална партия при условие, че при първия избор на ръководни органи имаше надлъгване, каза лидерът на БСП-София.

"Безсилието на политическото ръководство на партията, което даже не намери време да оцени това събитие, и даже ангажираността на определени лидери на партията от Изпълнително бюро с подобни манипулации, извинявайте, но не е това пътят, по който БСП ще демонстрира новия си облик...Едни играят по един начин, други се опитват да ги хващат. Хващат ги, те започват да играят, да лъжат по друг начин. Ами, не е това пътят. Затова си мисля, че промяната в БСП не се е състояла", каза Овчаров във връзка с машинациите около на близкия до Станишев функционер Кирил Добрев.

Добрев се ползва и с доверието на президента Георги Първанов, чийто мандат изтича догодина и който ще търси налагането си в следващ политически проект.

Овчаров смята, че ако сега се оттегли от партийния си пост, лагерът на Станишев ще използва това, за да обяви, че промяната в БСП вече се е случила.

"Забелязах тенденциите за това по време на семинара в Хисаря. Вече сме се променили, стабилизирали сме се, чакаме да ни дойде реда. Няма да ни дойде редът. България няма, как да кажа, двуполюсен политически модел. Това, че БСП загуби изборите, съвсем не донесе победата на СДС. Донесе победата на Бойко Борисов. Политическото пространство в България, особено лявото, тепърва ще бъде преформатирано и БСП, ако иска да бъде основен играч в това ляво пространство, трябва да направи много сериозни крачки към промяната на визията си, на хората, които представляват партията", каза Овчаров.

Той повтори, че няма лични битки със Сергей Станишев, с Кирил Добрев или с Ивелин Николов, "но трябва да сме наясно, че с тези лица начело на партията ние трудно можем да искаме отново доверието на българските избиратели".

"Пътят е друг, пътят е този, който беше експериментиран по време на изборите, местните, в София - отваряне към съвсем нови, други групи избиратели, възстановяване на доверието във визията, в лидера, в носителя на тази нова визия", заяви Овчаров.

По думите му Георги Кадиев е "типажът, който трябва да се търси за ново лице на БСП".

Запитан има ли качества Кадиев да бъде лидер на БСП, Овчаров повтори, че "това е типажът".

На въпрос ще настоява ли за конгрес, който да смени лидера, той призна, че за това е необходима "доста сериозна критична маса", която "аз в момента не мога да ви кажа дали тя съществува, но съм убеден, че ако ние продължим по този начин, с това ръководство на партията, след година, година и половина ще загубим следващите избори и на практика ще гарантираме втория мандат на Бойко Борисов".

Според Овчаров промяната трябва да стане "в близките няколко месеца, до средата на годината или малко след средата на годината". Така новото ръководство ще може "да извърши необходимата организационна работа, да покаже новия облик на партията, да демонстрира новите си идеи, за да можем да направим, така да се каже, репетицията и на президентските, и на местните избори след година и половина, и след това се подготвим вече за парламентарните".

Съгласен съм с президента, че преформатирането на лявото пространство тепърва предстои, каза Овчаров, но според него "това преформатиране не минава през разграждането на БСП", а през нейното "възраждане".

Според него много скоро държавата ще има нужда от БСП, защото правителството на Борисов не се справя с управлението. "Много са малко компетентните експерти и професионалисти в това правителство. Втората грешка е в пускането на повече пара в свирката. Както виждате, няма пробив по отношение на усвояването на еврофондовете и на евросредствата, продължаваме да не ги получаваме тези пари, и то в условията на криза, нещо, за което аз още преди 2 години си позволих да говоря, че е провал, както и на правителството на БСП, то продължава да бъде провал и за това правителство", каза Овчаров.

По думите му "третият най-сериозен провал е по отношение на финансовата политика" и "правителството на ГЕРБ не направи абсолютно никакво антикризисна програма".

По повод на появилите се тук-там прогнози, че има умишлени опити за дестабилизация на страната тази пролет, Овчаров каза, че това е несериозно.

"Но това, че правителството на ГЕРБ не е най-стабилното и най-компетентното правителство, управлявало страната след прехода, е очевидно за всички", заключи той.

Споделяне

Още от България