Овчаров: Сделката за сграда на НАП не е от най-прозрачните

Овчаров: Сделката за сграда на НАП не е от най-прозрачните

Сделката за сградата на НАП не е извършена по най-прозрачния начин, заяви пред БНТ в четвъртък председателят на парламентарната бюджетна комисия и лидер на столичната организация на БСП Румен Овчаров. По този начин втори влиятелен социалист след депутата Татяна Дончева, подложи на критика сделката, прокарана през Министерския съвет с личния натиск на премиера Сергей Станишев и явното лобиране на ДПС.

Миналата седмица правителството реши, че държавата ще влезе в смесено дружество с компанията "Обединени български вестници" на близката до кръгове в партията на Доган Ирена Кръстева за изграждането на нова сграда на приходната агенция. Сделката бе одобрена, въпреки че министрите от НДСВ не я подкрепиха, а в сряда стана известно, че от царската партия са обжалвали правителственото решение във Върховния административен съд (ВАС).

Държавата апортира 3 сгради на НАП в центъра и тази на бул. "Цариградско шосе", както и терен от 15 декара, а Кръстева участва в сделката с 25 декара, ИПК "Родина" и добавя необходимата сума за изграждането на сградата.

"Не съм запознат с параметрите по сделката в детайли, но по принцип много ми се ще подобни сделки да бъдат извършвани, и то в края на мандата на правителството, по възможно най-прозрачния и най-малко повдигащия въпроси начин", каза Овчаров. "Редно е обществото да има информация защо се прави, как се прави, при какви условия се прави и наистина ли е изгодна сделката, защото пък от друга страна НАП очевидно има нужда от такава сграда и опитите това да бъде направено през последните години не доведоха до успешен край", каза Овчаров.

НДСВ: Експертите на МС не са подкрепили офертата на Кръстева

Сделката за строежа на сграда на НАП бе подготвена, вкарана в МС и одобрена рекордно бързо за разлика от други решения, които чакат с месеци, коментира в четвъртък финансовият експерт и столичен общински съветник от НДСВ Владимир Каролев.

Според него на 18 март Ирена Кръстева е внесла официално предложението си, писмото на финансовия министър Пламен Орешарски до МС е от 25 март с искане предложението да бъде разгледано още на 26 март.

Каролев уточни още, че Кръстева е предлагала смесеното дружество с държавата да е в съотношение 50:50, но финансовият министър го е поправил на по-малко от 50% държавно участие.

Няма нито дума в подкрепа на сделката в становище на експерти на МС, допълни финансистът. По думите му в доклада на министъра нямало анализ и данни за цената на строежа. Той обърна внимание и на факта, че идеалните части на имота на бул. "Цариградско шосе" са оценени на една цена, независимо от размера и застрояването, което прави "грешка" от близо 7 млн. лв.

Няма уставно споразумение и срок на действие на дружеството, нито са посочени ангажиментите на частния партньор. Не е ясно дали средствата ще стигнат за построяването на сградата и ако не стигнат, какво ще стане.

Владимир Каролев съобщи още, че при тази сделка е бил нает независимият оценител Юлиян Янков, за когото не е ясно кой го е назначил и колко му е платил.

"За такива сделки се взимат големи компании като KPMG. Това е много сериозен ангажимент. Оценителят е написал като сравними офертни цени. На този оценител в Западна Европа биха му взели веднага лиценза. Става дума за непрофесионално отношение към оценката. Офертните цени никъде по света не са база за сравнителна сделка. Оценката е абсолютно манипулирана", коментира още Каролев.

Според председателя на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов, съвносител на жалбата във ВАС, един от правните аргументи за жалбата е, че държавните имоти трябва да се ползват в интерес на гражданите и обществото, а в случая държавният интерес не е опазен, по което съдът ще се произнесе.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?