О.з. офицери от МВР обвиняват депутати, че кадруват във Варна

Бивши офицери и сержанти от системата на МВР застанаха зад шефа на РДВР-Варна, ген. Веселин Петров, подкрепяйки го срещу опитите на депутати от НДСВ да кадруват пред министър Петканов да бъде отстранен от поста. О.з. офицерите днес разпространиха декларация до медиите, в която обвиняват депутатите Борислав Ралчев, Стефан Минков и Наско Рафайлов в опит за дестабилизация на системата.

"Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, Клубът на служителите в системата на МВР към него и Асоциацията на контраразузнавачите от Варненския регион с голямо внимание следим публикациите в медиите за намеренията на депутатите от НДСВ Борислав Ралчев, Наско Рафайлов и Стефан Минков да дестабилизират правозащитните органи - Министерството на вътрешните работи и неговото подразделение РДВР-Варна, съда и прокуратурата в града ни, като сменят ръководителите им и поставят на техни места свои протежета, които да защитават техните тяснопартийни и лични интереси.", пише в декларацията.

Бившите офицери провели собствено разследване, което показало, че става дума не само за медиен шум, а за реална и нелицеприятна действителност. "Сега, когато България е изправена пред реалната заплаха от извършването на остри терористични действия на наша територия от страна на ислямистките фундаменталисти, когато се активизира дейността на организираната престъпност и почти всеки ден се извършват убийства за разчистване на сметки и завладяване на нови територии и канали за контрабанда и разпространение на наркотици, тези действия реално представляват подкрепа на престъпния свят в неговата борба срещу законността в страната", пише още в декларацията.

Според авторите, това, че депутатите лобират за финансови кръгове с несъвсем ясни източници на финансиране, говори, че РДВР-Варна, със своите действия за пресичане на контрабандните канали и изваждане на светло дейността на тези групировки и принуждаването им да спазват стриктно законите в България, е засегнало силно нечии интереси.

"Засегнатите "господа зад кадър" търсят активно "политически чадър" и явно са го намерили в лицето на споменатите депутати", се казва още в декларацията. В нея пише, че професионалистите квалифицират опитите за дестабилизация в региона като "престъпление срещу сигурността на България".

В декларацията се призовава МВР и Министерството на правосъдието да не се поддават на внушенията на тези депутати, а обществеността на Варна да не им позволи да заменят общите интереси на града и региона със своите тяснопартийни и лични финансови интереси.

Декларацията е подписана от председателите на Общинския съвет на СОСЗ - Варна, о.з.вицеадмирал Илия Попов, на Клуба на служителите в МВР към СОСЗ о.з. полковник Сава Денев и на Управителния съвет на Асоциацията на контраразузнавачите от варненски регион о.з. полковник Михаил Иванов.

Миналата седмица стана ясно, че варненските депутати от НДСВ Борислав Ралчев и Наско Рафайлов са поискали от министърa на вътрешните работи Георги Петканов да освободи от длъжност директора на РДВР-Варна, ген. Веселин Петров.

Тогава главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов потвърди пред mediapool.bg, че е бил извикан на среща между депутатите и министър Петканов, където били отправени забележки към работата на ген. Петров. Варна бе посочена и от самия министър Петканов като един от градовете, в които има организираната престъпност по време на отчета си пред депутатите на 18 ноември.

Депутатите Наско Рафайлов и Борислав Ралчев потвърдиха за среща с министър Петканов. Ралчев обаче отказа да отговори на директен въпрос дали има критики към работата на ген. Веселин Петров.

Тази черта на депутатите - да ми искат непрекъснато оставката, демотивира работата на служителите в РДВР, коментира тогава ген. Петров, намеквайки, че не за първи път те правят опити за да го сменят.

Още миналата година в. "Сега" писа, че варненските депутати, начело с Рафайлов са в основата на скандал с разбита печатница за фалшива валута в града. Целта на народните избраници била да свалят шефа на РДВР Веселин Петров - тогава все още с чин полковник. Според публикацията Рафайлов искал да сложи на мястото му свой бивш заместник.

Вчера варненска медиа пък писа, че кадруването на тримата депутати не е само в сферата на МВР, а и на правосъдието. Те планирали смяна и на всички шефове на районни, окръжни и апелативни съдилища и прокуратури. Като нарочени за смяна бяха посочени шефката на ВОС Душана Здравкова и на Апелативния съд Божидар Манев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?