Ожесточени сражения в сирийската провинция Идлиб

Ожесточени сражения в сирийската провинция Идлиб

Продължават ожесточените сражения в северозападната сирийска провинция Идлиб между правителствените сили, от една страна, и бунтовнически и джихадистки групировки, от друга, предаде Франс прес.

От събота са били убити 96 бойци. Правителствените сили са дали 51 жертви, а бунтовниците и джихадистите - 45, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Сраженията се водят в югоизточната част на Идлиб.

Неправителствената мониторингова организация съобщи още, че 10 цивилни са били убити днес при бомбардировка на пазар в град Маарат ан Нуман, на няколко десетки километра от района на боевете. Ранени били 15 човека, някои от които са в критично състояние.

"Това са най-ожесточените сражения в провинция Идлиб след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня" преди три месеца, каза вчера пред Франс прес директорът на центъра Рами Абдел Рахман.

Той обясни, че правителствените сили са предприели контраатака в югоизточната част на провинция Идлиб, където бунтовници и джихадисти са превзели в събота четири села. Те са си върнали контрола над въпросните селища вчера, но боевете продължават.

Почти цял Идлиб е под контрола на бунтовници, сред които доминира джихадистката групировка Хаят Тахрир аш Шам, която включва бившия клон на терористичната мрежа Ал Каида в Сирия. Заедно със съседни части от провинциите Алепо, Хама и Латакия Идлиб формира последния голям район в Сирия, който не е под контрола на правителството, отбелязва Франс прес.

Между април и края на август сирийската армия обстрелваше зоната заедно с руската военна авиация. През този период бяха убити близо 1000 цивилни, а над 400 000 човека бяха принудени да напуснат дома си.

Въпреки обявеното на 31 август прекратяване на огъня боевете и бомбардировките продължиха, първо спорадично, а през последните седмици набраха сила.

На 22 октомври сирийският президент Башар ал Асад направи първото си посещение в Идлиб от началото на войната в страната през 2011 г. Той каза, че битката за провинцията е ключова за слагане на край на конфликта.

Над 370 000 човека бяха убити от началото на войната, а милиони станаха бежанци, отбелязва още Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?