Паднаха подозренията в корупция срещу испанската инфанта Кристина

Инфанта Кристина

Испански съд отмени решение на първоинстанционен съд и заяви, че засега дъщерята на испанския крал Хуан Карлос - инфантата Кристина, не е заподозряна, че е помагала на съпруга си Иняки Урдангарин, разследван за корупция, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Съдът на остров Палма де Майорка постанови, че няма доказателства Кристина да е помагала на съпруга си, за когото се подозира, че чрез благотворителна организация е злоупотребил с публични средства в размер на 6 милиона евро. Съдът предупреди обаче, че в хода на продължаващото разследване е възможно на Кристина да бъдат повдигнати обвинения за данъчни измами.

Инфантата Кристина, която е на 47 години, стана обект на разследване на 3 април по нареждане на съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка, който я подозира, че е помагала на съпруга си.

Решението на Кастро бе обжалвано от обвинението и от адвокатите, представляващи държавата.

Разследването срещу зетя на испанския крал би трябвало да покаже дали той и негов бизнес партньор са се възползвали от връзките си със знатни особи, за да насочат милиони обществени средства, получавани от ръководен от тях институт с нестопанска цел, към частен бизнес, който контролирали, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят