Пакистан поднови въздушните удари срещу бунтовниците в Северен Вазиристан

Пакистански изтребители подновиха въздушните удари в Северен Вазиристан ден след като армията обяви началото на голяма военна операция, чиято цел е да прогони бунтовниците от размирния регион, граничещ с Афганистан, съобщи Ройтерс.

Двайсет и един бойци са били убити при въздушен рейд на бойни самолети, съобщиха военни източници.

За момента няма потвърждение от други източници, нито детайли около операцията. В региона не се позволява на журналисти да работят свободно, а армията е наложила
комендантски час и е изключила телефонните линии, за да се възпрепятства бунтовническото движение, посочи агенцията.

Вчера Пакистан изпрати войски, артилерия и хеликоптери в Северен Вазиристан. Операцията им се възприема като отговор на кървавите атаки на най-голямото летище в Пакистан преди седмица.

Продължилото цяла нощ нападение срещу летището в Карачи от група добре обучени бойци узбеки провали перспективата за мирни преговори с екстремистите, които се борят да свалят
правителството и да създадат базирана на шериата теокрация на територията на ядрената държава.

Премиерът Наваз Шариф, който предпочита мирните преговори, бе подложен на натиск от ястребите в армията и от САЩ да предприеме офанзива срещу бойците в Северен Вазиристан.

След нападението в Карачи общественото мнение също изглежда се е обърнало в полза на военна операция, дори и тя да крие голям риск от ответни нападения за отмъщение на талибаните извън племенните региони.

Големите пакистански градове, като се започне с Исламабад, са вдигнати под тревога заради опасност от атентати ден след началото на военната офанзива срещу бунтовници в северозападната част на страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Освен столицата, където е централата на федералното правителство, и предградието ѝ Равалпинди, мерките за сигурност са затегнати в градовете Карачи и Пешавар.

Полицията е отменила планираните отпуски и е извикала подкрепления, за да се увеличи броя на уличните патрули, посочиха държавни служители.

Споделяне

Още от Свят