С помощта на холандски съд

Палестинският лекар Ашраф осъди Либия на 1.3 млн. долара заради мъченията

По същия въпрос България не направи нищо за петте медицински сестри

Палестинският лекар Ашраф осъди Либия на 1.3 млн. долара заради мъченията

Холандски съд постанови компенсация от 1.33 милиона долара за палестинския лекар с българско и холандско гражданство Ашраф ал Хаджудж, измъчван и държан осем години в затвор в Либия заедно с петте български медицински сестри по обвинения за умишлено заразяване на над 300 деца в болницата в Бенгази с вируса на СПИН. Известието за решението на съда съобщи изданието "Гълф нюз", цитирано от "Фокус"във вторник.

Ашраф ал Хаджудж и медицинските сестри Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Нася Ненова и Кристияна Вълчева бяха осъдени на смърт чрез обесване след шумен процес в Либия. Последва международна дипломатическа совалка, след което сестрите и палестинския лекар бяха освободени през 2007 година и се прибраха в България.

Лекарят Ашраф, който взе българско гражданство в либийския затвор, за да ползва българската правна помощ, след като пристигна в България се ожени за кратко за българка. След това замина за Холандия, където от години живееха родителите му и взе тамошно гражданство. Той подаде искове срещу 12 либийски граждани в Гражданския съд в Хага за участието им в неговите мъчения и за нехуманно отношение.

Адвокатът на Ал Хаджудж посочи, че сега Холандия и ЕС трябва да гарантират, че либийските власти ще изплатят компенсацията.

В същото време България започна разследване срещу либийските мъчители на сестрите, но делото не стигна доникъде. Либия така и не отговори на молбите за правна помощ, които трябваше да установят конкретните мъчители на сестрите, които най-вероятно са от затворническата администрация и от полицията.

След свалянето на режима на Муамар Кадафи въпросът с евентуални компенсации за българските медицински сестри така и не бе повдиган публично.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?