Палестинският премиер поставя условия на Арафат, за да остане на поста

Палестинският премиер Ахмед Корая се надява да остане министър-председател, но първо иска да уреди спора с президента Ясер Арафат за висшия пост в областта на сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен палестински източник.

"По принцип Корая иска да изкара още един мандат с обикновен кабинет, но има условие, свързано с поста министър на вътрешните работи", каза източникът, цитиран от Ройтерс, малко след като палестинският външен министър Набил Шаат съобщи, че Арафат е помолил Корая да състави разширено правителство, което да замени сегашния кризисен извънреден кабинет след изтичането на мандата му следващата седмица,

"Президентът Арафат и Централният комитет на Фатах единодушно помолиха Абу Алаа (бойният псвевдоним на Корая) да състави нов кабинет на основата на сегашиния", съобщи Шаат след заседание на палестинското ръководство. Според Шаат Корая е приел предложението. Самият премиер не направи публично изявление. Източник от Централния комитет казал на Ройтерс, че новият кабинет ще има 20 членове.

В началото на месеца Корая намекна, че може да подаде оставка след изтичането на 30-дневния мандат на кризисния кабинет на 4 ноември. Той е въвлечен в остър спор с Арафат кой да контролира силите за сигурност, които са ключ за успеха на "пътната карта" за мир, призоваваща за кампания срещу екстремистите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?