Палестинците винят Израел, че пречи на мирна договореност с Хамас

Палестинските власти обвиниха Израел, че с убийството на лидер от Хамас подкопават усилията им за постигане на мирна договореност с въоръжените екстремистки групировки, предаде Би Би Си.

Това каза палестинският министър Ясер Абед Рабо след като израелски части ликвидираха Абдула Кауасме, който бе смятан за ръководител на въоръженото крило на Хамас - Бригадите Изедин ал Касам.

Абдула Кауасме е отговорен за три самоубийствени атентата, проведени тази пролет - един в Хайфа през март и два в Ерусалим през май и юни, при които загинаха 50 души. Палестинският премиер Махмуд Абас (Абу Мазен) се опитва да договори с въоръжените групировки да спрат нападенията срещу израелците, както е записано в пътната карта за мир в Близкия изток.

В първата си реакция след убийството на Кауасме от Хамас заявиха, че ще разгледат предложението на премиера Абас, но "ще продължат съпротивата си, за да сложат край на израелския терор".

В същото време международната "четворка" за Близкия изток, която стои зад мирния план, известен като пътна карта, се събра на среща в Йордания.

Кауасме беше застрелян от израелска елитна военна част в Хеброн в събота вечерта при спорни обстоятелства, предаде Би Би Си.

Израелците казват, че техните части са се опитвали да го арестуват и открили огън едва след като той извадил оръжие. Според палестински източници обаче той е бил застрелян докато стоял на входа на джамия.

"Това е ново доказателства, че израелците...продължават с покушенията", каза министър Рабо. "Тези операции имат за цел да попречат на всякакъв успех към постигане на примирие", допълни той.

Премиерът Абас се опитва да накара ислямистките групировки да прекратят атаките срещу Израел, като отговорът на Хамас се очакваше през следващите ден - два.

Политическият лидер на Хамас Абделазис ол- Рантиси - който оживя при опит на израелските сили да го ликвидират по-рано този месец - каза, че все още няма решение.

"Ние ще продължим диалога с палестинците все едно, че няма израелски терор и ще продължим да се съпротивляваме на терора, все едно, че няма никакъв диалог с палестинците", каза Рантиси.

Израел прие пътната карта за мир, но обяви, че си запазва правото да преследва членове на радикалните групировки. Той настоя Палестинската автономия да разформирова Хамас.

Израелският премиер Ариел Шарон днес определи като успех спецоперацията, при която бе убит Абдула Кауасме, предаде Франс прес, като цитира съобщение на канцеларията на Шарон.

"Бих искал на първо място да благодаря на силите за сигурност за проведената в събота в Хеброн успешна и изключително важна операция. Това бе жизненоважна операция за гарантиране на сигурността на гражданите на Израел", каза Шарон.

В Газа представители на Хамас предупредиха Израел, че ликвидирането на Кауасме няма да остане ненаказано.

Американският държавен секретар Колин Пауъл нарече Хамас "враг на мира" и в петък, при разговорите си с Абас настоя той да не чака тяхното съгласие за примирие, преди да започне приложението на мирния план.

Колин Пауъл участва в срещата на останалите членове на близкоизточния "квартет" - ЕС, Русия и ООН - която се провежда паралелно на Световния икономически форум в Йордания.

Там израелският министър на външните работи Силван Шалом заяви, че Израел е готов да прехвърли на палестинците контрола върху ивицата Газа и Витлеем, ако самите палестинци са готови да поемат такава отговорност, предаде Франс прес.

Той предупреди, че ако палестинското правителство сключи споразумение с радикалните групировки, вместо да ги разформирова, това би означавало край на мирния план.

Според пътната карта за мир палестинците трябва да разформироват терористичните организации и да конфискуват незаконните оръжия, твърди министър Шалом в интервю за арабския в. Аш Шарк ал Аусат, който излиза в Лондон.

Палестинците се ангажираха с това, но днес се опитват да сключат споразумение с Хамас и други организации. Подобно споразумение би било нарушение на пътната карта и би означавало край на този мирен план, твърди Шалом.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?