Пълно неведение в НДСВ за кадровите планове на царя

Ден след като Симеон Сакскобургготски обяви намерение за промени в ръководството на парламентарната група на НДСВ и в кабинета, депутатите му тънат в пълно неведение за плановете на лидера си.

Юнал Лютфи от ДПС - коалиционния партньор на НДСВ в правителството - обясни ситуацията така: "Всеки, който говори с конкретни имена за нови министри ще сбърка, защото те са прерогатив на премиера". Според него обаче Сакскобургготски вече бил готов с имената на новите министри и те ще бъдат обсъдени с ДПС ако не тази седмица, то другата.

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Веселин Близнаков изтъкна пред репортери, че новият шеф на групата трябва да има доверието и подкрепата на две-трети от депутатите на НДСВ. Запитан дали сегашният зам. шеф на ПГ на НДСВ Станимир Илчев е подходящ за мястото на Пламен Панайотов, Близнаков отговори, че Илчев е добра кандидатура.

Според него цялото ръководство трябва да бъде освободено и след това да бъдат номинирани нови членове. Попитан дали е възможно представители на старото ръководство да влязат в новото, той каза, че всичко зависи от решението на парламентарната група.

Близнаков смята, че промените в ръководството на групата и евентуалните промени в кабинета ще стабилизират мнозинството.

Председателката на Партията на българските жени Весела Драганова пък заяви пред репортери, че при избора на ново ръководство в ПГ на НДСВ, ще се съобрази с правото на първо предложение на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Премиерът ще сведе информацията си до депутатите в по-следващ момент
С евентуалните промени в кабинета ще станем свидетели на една европейска демократична тенденция, каза външният министър Соломон Паси, цитиран от БТА. Той уточни, че обикновено правителствата се износват за период, който е по-кратък от мандата и промените са извършват по средата му.
Министър Паси заяви, че решението за това ще бъде на премиера Сакскобургготски и той ще ги оповести, когато прецени. Колко и кои ще бъдат зам. председателите на ПГ на НДСВ е решение също на премиера, а информацията за това ще бъде сведена до депутатите в един по-следващ момент, каза още Паси.
На журналистически въпрос какви промени очаква във външно министерство, Соломон Паси заяви, че е готов да работи за атлантическата ни интеграция все едно дали като министър, депутат, кмет, общински съветник или просто като представител на неправителствена организация.
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: