Паметта на войниците от Първи и Шести пехотни полкове бе почетена с военни ритуали

Церемонията се състоя пред възстановения лъв от Войнишкия мемориал

Паметта на войниците от Първи и Шести пехотни полкове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, бе почетена в събота с военни ритуали. Церемонията представляваше и официално откриване на възстановената скулптурна фигура на лъва от Войнишкия мемориал, премахнат през 1979 г. заради строежа на НДК.

Във военните ритуали участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов, присъстваха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и заместникът ѝ Тодор Чобанов, който имаше активна роля за връщането на лъва на мястото на разрушения това лято паметник "1300 години България".

Статуята бе върната в четвъртък на мястото, където е стояла в продължение на 45 години. Тя е дело на скулптора Михаил Михайлов и заедно с част от плочите с имената на войниците се съхраняваше в Националния военно-исторически музей. Автор на паметника с възпоменателните плочи е бил арх. Александър Обретенов. Пиедесталът, върху който бе монтиран лъвът в четвъртък, е оформен по същия начин като оригинала от 1934 г.

Предстои в началото на 2018 г. Столичната община да обяви конкурс за пълното възстановяване на Войнишкия мемориал, открит тържествено на 28 октомври 1934 г. от Цар Борис Трети. Част от плочите са разрушени при бомбардировките през Втората световна война, а впоследствие комунистическият режим окончателно го премахва.

През 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за възстановяването му и демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник. Обществени спорове и обжалване пред съда обаче забавиха премахването, което бе извършено на фона на протести през това лято.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?